Шеранић: Битно је да остане тренд заражености до пет одсто

08.05.2020. 12:01
1
ИЗВОР: Srpska.info

За контролу тренутне епидемиолошке ситуације у Српској битно је да се држимо тренда заражености до пет одсто случајева од броја тестираних узорака, истиче министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Како истиче, сада се већ гледа како ће се даље тестирати циљана популацију, а како буде завршен фокус на ризичне групе из претходног периода.

– Гледаћемо гдје су друга потенцијална ризична мјеста, тако да ћемо наставити даље са тим активностима, прије свега усмјереним ка заједници – каже Шеранић, додајући да тестова у РС има довољно.

До сада је у РС урађено укупно 16.484 тестова.

Говорећи о тренутном омјеру активних случајева и опорављених у РС, Шеранић истиче да ће у наредном периоду расти број опорављених, слично ситуацији коју смо већ имали током априла.

– Када говоримо о броју опорављених, говоримо о два негативна теста у току 24 часа, која вам потврђују да сте опорављени. Једноставно сада овај циклус који смо имали и тренд раста заражених прошлог викенда, када  је био врхунац тока појаве броја заражних, ће се одразити када буде прошло тих 14 дана и када буду имали два негативна резултата у току 24 часа и онда ће тај број опорављених расти – каже он.

Идентична ситуација је била, додаје, у априлу, када смо имали раст броја активних случајева у току марта, а онда у априлу, како су пролазили опоравак, тако се повећавао и број опорављених.

– Тако ће се то избалансирати и у наредном периоду – каже министар.

Он истиче и да се већ процјенују активности и око укидања ванредног стања, односно иде се у том правцу, а припремају се акти који су потребни да се та процедура заврши.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sara 08.05.2020. 23:42
    Divne vjesti ministre Seranicu,sve pohvale. Jupiiiiiii😇😇😇😇😇😇
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 50m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 45m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 33m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 39m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 7m
    0