Шеранић: Болнице морају да имају карантине

28.02.2020. 09:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Здравствене установе у Републици Српској дужне су да обезбиједе опрему те посебан простор за карантин за особе заражене вирусом корона.

Наиме, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, донио је наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ковид-19) у РС. Ријеч је, наиме, о капацитетима за збрињавање пацијената у случају потребе за изолацијом, припреми простора у случају потребе за прихватом већег броја обољелих у УКЦ РС у Бањалуци, болници "Свети врачеви" у Бијељини и болници "Србија" у Источном Сарајеву, као и протоколима о достављању узорака за лабораторијско тестирање.

У УКЦ РС истичу за "Независне" да у случају да дође до потврде заразе вирусом корона пацијент се смјешта, лијечи и прати у Клиници за инфективне болести УКЦ РС у посебним собама за изолацију с посебним улазом.

-На некадашњој локацији Клинике за плућне болести у наредним данима биће адаптиран простор у смислу карантина за смјештај оних особа код којих постоји сумња на заразу корона вирусом. Смјештајни капацитет је 50 кревета- појаснили су из УКЦ РС. Према њиховим ријечима, УКЦ РС располаже и тестовима и заштитном опремом за иницијални пријем пацијената који су потенцијално заражени овим вирусом, а у случају потребе обезбиједиће се и веће количине.

У болници "Србија" истичу да у случају хоспитализације први пацијенти за које се сумња да су заражени вирусом корона биће примљени на ново Одјељење инфективних болести.

-У ту сврху обезбијеђена је једна соба за изолацију. Прије него што ти пацијенти буду хоспитализовани, остали пацијенти с одјељења ће бити премјештени на друга одјељења наше болнице или Инфективно одјељење других болница у РС. У случају да се попуне сви капацитети на том одјељењу, односно ако дође до значајног повећања броја обољелих, онда ће се ти пацијенти примати на старо Одјељење инфективних болести и пулмологије који задовољавају капацитетом- казао је за "Независне" Далибор Бошковић, портпарол ове здравствене установе. Додаје да је старо Одјељење за инфективне болести и пулмологију, које се налази ван нове болнице, очишћено, дезинфиковано и у потпуности спремно за кориштење.

-На новом Инфективном одјељењу имамо 11 кревета, а на старом Одјељењу за инфективне болести и пулмологију имамо довољно капацитета ако се повећа број обољелих- појаснио је Бошковић и закључио да што се тиче тестова и тестирања, за тај дио је задужен Институт за јавно здравство РС.

Александра Радојчић, шеф Одсјека за инфектологију Јавне здравствене установе Болница "Свети врачеви" у Бијељини, истакла је да су добили наредбу од надлежног министарства те да је њихова економска служба у фази прикупљања свега што им је потребно.

Из Института за јавно здравство РС јуче су саопштили да је тренутно под здравственим надзором 59 особа које су допутовале из подручја захваћених корона вирусом, а Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука, каже да се до сриједе у ову установу јавило 36 грађана који су боравили у италијанским покрајинама у којима се појавио вирус, те да они немају никакве симптоме инфекције, нити ограничења у кретању.

Влада РС јуче је именовала координационо тијело за планирање, спровођење и праћење активности у вези с појавом ковида-19, болести коју изазива вирус корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Смјене директора у три болнице у Српској Смјене директора у три болнице у Српској
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 19m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 33m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 48m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 21m
    0