Шеранић: Потребно озбиљније и опрезније понашање

01.05.2020. 09:13
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да подаци за посљедња два дана, када је евидентиран већи број позитивних особа на вирус корона, треба да буду опомена да је потребно озбиљније и опрезније понашање, прије свега кориштење личне заштитне опреме, како епидемиолошка ситуација не би била погоршана.

Шеранић сматра да је повећан број заражених прије свега резултат непоштовања превентивних мјера.

Он је за синоћ за Алтернативну телевизију рекао да је здравствени систем у Републици Српској тренутно спреман да прихвати обољеле пацијенте, те подсјетио да су оспособљени и додатни објекти у болницама, као и да је, уколико буде потребно, на располагању и покретна болница.

- Што се будемо боље понашали када је ријеч о превенцији имаћемо мање потребе за болничким капацитетима. Морамо се окренути превенцији - упозорио је Шеранић.

Он је навео да није било могуће очекивати да вирус не уђе у здравствене установе, јер се то дешава и у осталим земљама у свијету, али да је значајно на вријеме утврдити ко је од здравствених радника заражен због чега се и приступило скринингу свих радника.

- У Републици Српској имамо 56 здравствених радника који су заражени вирусом корона, 12 их се већ опоравило. Нажалост, преминуо је наш колега доктор /Драган/ Војводић. Тестирали смо око 668 лица у старачким домовима и ту имамо 20 заражених - осам његоватеља и 12 корисника - навео је Шеранић.

Он је поновио да је важно придржавати се превентивних мјера јер неко може да буде асимптоматичан преносилац вируса, посебно што се ушло у фазу када се половина позитивних особа не може јасно изјаснити о свом извору заразе, што је са епидемиолошког аспекта проблематично јер је немогуће пратити кретање вируса.

- Важно је да размишљамо шта можемо да урадимо као појединци да помогнемо популацији - рекао је Шеранић и указао на важност правилног ношења маске.

Наводећи да у Републици Српској има довољан број тестова, он је најавио да ће се у наредном периоду приступити већем броју тестирања, а један од планова је да буду тестирани пацијенти у болницама прије отпуста.

Он је истакао да ће вирус наставити да циркулише у заједници и да ће имати епидемијски карактер у појединим периодима највјероватније наредних годину до годину и по дана, док се не створи одређена врста имунитета у заједници и не буде доступна вакцина којом ће бити могуће заштитити најугроженије категорије становништва.

Ресорни министар је рекао да је испитана ситуација када је ријеч о погрешном смјештају лица у карантин у бањалучком Студентском центру "Никола Тесла", који се догодио 27. априла, те да су утврђени одређени пропусти и да је директор овог центра покренуо дисциплински поступак за оне који су направили пропуст.

- Прописана је јасна процедура када је ријеч о доласку лица из иностранства. Лица 24 часа бораве у граничном карантину гдје се евидентирају њихови подаци, љекар их прегледа, након чега се шаљу у локалне карантине гдје бораве 14 дана. Између осмог и десетог дана узима се брис, након чега, уколико су негативни, иду у кућни карантин - објаснио је Шеранић.

Он је додао да се овакав систем показао као добар, прије свега јер су успјели евидентирати неколико лица која су позитивна на вирус корона и заштитити заједницу од уноса вируса из иностранства.

Шеранић је поручио грађанима да носе личну заштитну опрему и остану код куће током предстојећих празника.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    2h 4m
    5
  • Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
    13h 20m
    11
  • ПУ Источно Сарајево: Лице пријављено због клевете
    11h 37m
    1
  • У контејнеру пронађено новорођенче
    11h 14m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    13h 51m
    0