Шеранић: Српска у "новој нормалности" усљед вируса корона

04.09.2020. 21:24
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да се Република Српска налази у "новој нормалности" усљед епидемије вируса корона и да то показује начин на који се организује живот.

Шеранић је навео да се Република Српска налази на пола борбе са епидемијом вируса корона и да ће се тек идуће љето, у јуну или јулу, моћи дати више података, јер мјере које су усмјерене према самом вирусу, односно лијек и вакцина, тек треба да дођу.

- Мјере које су сада на снази усмјерене су према заједници и човјеку као појединцу с циљем заштите свих нас - рекао је Шеранић.

Он је указао на потребу спровођења мјера за спречавање ширења епидемије вируса корона које су прописали Институт за јавно здравство Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације.

Шеранић је истакао да је Република Српска до сада објавила све тачне и јасне информације о епидемији вируса корона, те да није скривала податке о броју обољелих.

Говорећи о два регистрована случаја вируса корона у школама у Бањалуци и Приједору, он је навео да се ситуација прати, те да ће Институт за јавно здравство Републике Српске на бази прве седмице наставе у новој школској години одлучити да ли ће се ићи у одређеном правцу појачања мјера унутар школске заједнице или ће се ићи на неко релаксирање.

- Када је ријеч о школама, међународна истраживања, Европски центар за контролу болести или Свјетска здравствена организација не говоре о школи као мјесту на којем се преноси зараза. То је било охрабрујуће да уопште кренемо у овај процес рада у школама, као што то раде и друге земље - појасанио је Шеранић.

Он је за АТВ рекао да у Републици Српској до сада није забиљежено да су дјеца обољела од вируса корона збринута у болницама.

Шеранић је поручио родитељима школараца да не шаљу у школу дјецу која имају назнаке било какве болести, већ да се јаве амбуланти породичне медицине или надлежном педијатру да процијени какво је стање, ако треба да се дијете тестира и да му се здравствено помогне, да се не угрози други.

- У случају појаве ширења епидемије вируса корона у школама неће бити затварања школа у цијелој Републици Српској, већ ће мјере бити усмјерене према појединцу, евентуално према одјељењу или групи дјеце у разреду и онда тек на школу уколико буде потребе - закључио је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 14m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 11m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 25m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 33m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 47m
    3