Шешељ: Малтретирање Караџића - припрема за његову ликвидацију

03.11.2022. 14:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио Срни да је малтретрирање којем је у британском затвору на острву Вајт изложен први предсједник Републике Српске Радован Караџић припрема за његову ликвидацију и истакао да би Србија о овом питању требала да затражи хитну сједницу Савјета безједности УН.

Шешељ тврди да нема никакве сумње да је ријеч о томе, додајући да то што Енглези раде Караџићу данас не ради нико у свијету.

- Британци се зверски иживљавају над Радованом. Сва мржња према српском народу сада је концентрисана на његово мучење, малтретирање и шиканирање - рекао је Шешељ.

Он сматра да би Србија због Караџићевог положаја у британском затвору требало да затражи хитну сједницу Савјета безједности УН.

- Вероватно од тог захтева нема ништа, али би ипак неку прашину дигао - каже Шешељ.

Према његовом мишљењу, Србија би требало да обнови захтјев да сви Срби који су осуђени у Хашком трибуналу казне треба да издржавају у Србији.

- Тешко је да и тиме нешто може да се постигне, али не може се остати скрштених руку - рекао је Шешељ.

Првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, који служи доживотну казну затвору на британском острву Вајт, није омогућено коришћење компјутера и обичне лампе.

Он се дуже вријеме налази у потпуној изолацији, а не дозвољавају му ни сусрете са правним савјетницима, као ни да се обраћа затворској управи, нити било којој правосудној инстанци.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је недавно од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Коментари 0
Повезане вијести
Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика Караџићево здравствено стање није боље - није урађена основна дијагностика
Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници Здравствени немар према Караџићу повезан са најавом резолуције о Сребреници
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 8m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 52m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 28m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 32m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 36m
    3