Шестогодишња Емилија Богдановић донирала косу обољелој дјеци

29.05.2020. 10:23
0
ИЗВОР: Srna

Емилија Богдановић из Источног Новог Сарајева, која ће на јесен кренути у школу, одлучила је у договору са родитељима да своју његовану косу донира дјеци обољелој од рака.

Шестогодишња Емилија рекла је да би вољела да и други људи добре воље, који су у могућности, учествују у овом хуманом чину.

-Коса ће поново да порасте, а уколико ће она коју сам поклонила некоме да помогне и учини да бар један дан буде срећнији онда сам и ја задовољна због тога- истакла је Емилија, која је изузетно друштвена, весела и емотивна дјевојчица.

Дјевојчицина мама Владанка рекла је да ово није прво Емилијино шишање, али су, када су одлучили да ће донирати косу, пустили да порасте одређену дужину, тако да су поклонили 30 центиметара.

-То је уједно и услов за донацију, као и да коса није хемијски третирана. Емилији се свидјела нова фризура, јер се водила мишљу да ће некога усрећити на овај начин. Више је са одушевљењем гледала репиће које смо одсјекли- изјавила је Емилијина мама за Срну.

Владанка је истакла да су на идеју о донацији косе дошли тако што је Емилију интересовало зашто нека дјеца немају косу, те су одлучили да подрже пројекат "Моја коса твоја коса".

-Покушала сам да објасним на што једноставнији начин који ће и њој бити разумљив и признајем да се у том тренутку растужила. Када сам је питала да ли би жељела да помогнемо другарима, радо је прихватила ту идеју. Мислим да у том тренутку Еми није било битно што ће одсјећи косу, него да ће се неки другар боље осјећати због тога. Без икаквог нећкања, поставила ми је само питање, да ли ће тај друг или другарица онда да се играју са њом- објаснила је Владанка.

Она је додала да су дјечија невиност, мале радости и велико срце оно на шта би сви требало да угледају.

Емилијина мама је напоменула да је здравим људима јако тешко и да замисле како губитак косе дјелује на дјецу, а посебно на дјевојчице, јер је то, на неки начин, прво што сви примијете.

Према њеним ријечима, коса свакоме пуно значи, а посебно болесним људима који са њеним губитком, губе и самопоуздање.

-То је тренутак када борба са раком постаје видљива и околини, али и њима. Зато, донирање косе је можда најбољи начин да им помогнемо да врате осмијех на лице, стекну самопоуздање, те да се осјећају боље и љепше. Дајмо им снаге да наставе борбу, јаче и снажније уз нашу подршку. Створимо бољи свијет са нашом дјецом, симболима невиности и будућности- истакла је Емилијана мама.

Она је додала да Емилија на јесен полази у школу, а тренутно похађа часове плеса. Једна од њених жеља је и да упише музичку школу и озбиљно се посвети пјевању.

-Додала бих и да Емилија похађа вртић `Нова радост`, којем смо такође захвални јер доприносе њеном социјалном развоју- истакла је Владанка, напомињући да је јако поносна на кћерку која је успјешно положила важан испит великодушности и доброчинства, сматрајући да се добро добрим враћа.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 38m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 22m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 7m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 49m
    0