“Сигуран возач” чува живот

27.12.2022. 09:32
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Грађани који за волан сједну након што попију коју чашицу више само пуком срећом могу избјећи несрећу или пак казне саобраћајаца и тријежњење у станици полиције, што би се и те како могло елеминисати и бројни животи сачувати када би у Српској, по узору на земље региона, постојали “сигурни возачи” који би пијане безбједно превозили до куће.

Фирме које се баве превозом пијаних али и уморних возача из клубова и ресторана велики су хит у сусједној Србији и имају пуне руке посла, јер осим што грађане штите од непријатних ситуација у огромној мјери повећавају безбједност свих учесника у саобраћају.

Београђанин Стефан Катић дуже од четири године суграђанима пружа услугу “сигурног возача”, односно бави се превозом оних који имају ауто али га из неког разлога не могу возити у одређеном тренутку.

- Клијенте возимо њиховим аутомобилима и по томе се разликујемо до таксиста. На располагању смо 24 часа свима који изађу у провод и попију коју чашицу више. Позову нас, долазимо на адресу и возимо их кући или гдје год пожеле. Цијена наших услуга је слична као код таксиста, а потражња је огромна, нарочито викендом и око празника - прича Катић.  

Да је то идеја више него одлична и да би је требало примијенити у Српској, нарочито за вријеме новогодишњих и божићних празника, када се алкохол конзумира у великим количинама сагласни су сви, од стручњака за безбједност саобраћаја до угоститеља и самих возача.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић каже да је алкохол велики проблем јер око 30 одсто незгода са смртним исходом у Српској скриве пијани возачи.

- Услуга “сигуран возач” је изузетно добра и корисна. Словенија је посебно напредовала у том сегменту, имали су кампању и јавни позив на који су се пријавили волонтери који превозе пијане грађане из провода. Њихов списак и бројеве телефона имају сви угоститељи и гости их могу позвати. Нешто слично смо и ми промовисали али прича није заживјела ни у Бањалуци нити у другим градовима и општинама Српске - наводи Радовић.

Сигуран повратак кући нема цијену, прича Радовић за “Глас”, позивајући грађане да током предстојећих славља не сједају за волан пијани те да унапријед испланирају како ће се вратити кући.

- Као што помно планирамо дочек Нове године, стајлинг, фризуру и све остало, исто тако унапријед требало би испланирати сигуран повратак кући, а не то препустити случају.  Да ли ће вас вратити таксиста или ћете позвати пријатеља, мајку, оца није битно, битно је кући стићи безбједно - говори он.

Замјеник предсједника и члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске “Хорека” Горан Куртиновић каже да је услуга “сигуран возач” изванредна и да би идеја што прије требало да се реализује у Бањалуци, али и другим градовима у Српској.

- То би било генијално и са аспекта угоститеља и гостију. Да ли због мањка таксиста или превише посла, током ноћи у Бањалуци је веома тешко добити слободан такси тако да је услуга “сигурног возача” пријека потреба, нарочито сад у децембру. Корисна би била и иначе јер се дешава да људи изађу на вечеру али неплански попију мало више и треба им превоз кући - наводи Куртиновић.

Да је безбједан повратак кући у најлуђој ноћи подједнако важан колико и добра журка знају у угоститељском објекту “Пица бар” из Градишке који су за своје госте након прославе Нове године обезбиједили превоз.

- Тад се више пије, полиција је на све стране, а посљедњих година је било и незгода па смо дошли на идеју да нашим гостима понудимо и услугу превоза. Имаћемо два возила и возаче који ће госте након прославе возити кући. Превоз је укључен у цијену аранжмана који износи 100 КМ. Ту је конзумација хране и једно пиће. Да ли је идеја добра или не знаћемо након новогодишње ноћи - рекли су у том угоститељском објекту.

За викенд 744 кажњених

Полиција у Српској казнила је протеклог викенда 744 пијана возача. Према подацима МУП-а, од укупног броја контролисаних, 91 возач је задржан у службеним просторијама до отрежњења или опоравка, 79 возача због више од 1,5 промила алкохола у крви, а 12 возача због одбијања да се подвргну алко-тестирању.

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 18m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 16m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 42m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 57m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 36m
    0