“Siguran vozač” čuva život

27.12.2022. 09:32
0
IZVOR: glassrpske.com

Građani koji za volan sjednu nakon što popiju koju čašicu više samo pukom srećom mogu izbjeći nesreću ili pak kazne saobraćajaca i triježnjenje u stanici policije, što bi se i te kako moglo eleminisati i brojni životi sačuvati kada bi u Srpskoj, po uzoru na zemlje regiona, postojali “sigurni vozači” koji bi pijane bezbjedno prevozili do kuće.

Firme koje se bave prevozom pijanih ali i umornih vozača iz klubova i restorana veliki su hit u susjednoj Srbiji i imaju pune ruke posla, jer osim što građane štite od neprijatnih situacija u ogromnoj mjeri povećavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

Beograđanin Stefan Katić duže od četiri godine sugrađanima pruža uslugu “sigurnog vozača”, odnosno bavi se prevozom onih koji imaju auto ali ga iz nekog razloga ne mogu voziti u određenom trenutku.

- Klijente vozimo njihovim automobilima i po tome se razlikujemo do taksista. Na raspolaganju smo 24 časa svima koji izađu u provod i popiju koju čašicu više. Pozovu nas, dolazimo na adresu i vozimo ih kući ili gdje god požele. Cijena naših usluga je slična kao kod taksista, a potražnja je ogromna, naročito vikendom i oko praznika - priča Katić.  

Da je to ideja više nego odlična i da bi je trebalo primijeniti u Srpskoj, naročito za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kada se alkohol konzumira u velikim količinama saglasni su svi, od stručnjaka za bezbjednost saobraćaja do ugostitelja i samih vozača.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović kaže da je alkohol veliki problem jer oko 30 odsto nezgoda sa smrtnim ishodom u Srpskoj skrive pijani vozači.

- Usluga “siguran vozač” je izuzetno dobra i korisna. Slovenija je posebno napredovala u tom segmentu, imali su kampanju i javni poziv na koji su se prijavili volonteri koji prevoze pijane građane iz provoda. Njihov spisak i brojeve telefona imaju svi ugostitelji i gosti ih mogu pozvati. Nešto slično smo i mi promovisali ali priča nije zaživjela ni u Banjaluci niti u drugim gradovima i opštinama Srpske - navodi Radović.

Siguran povratak kući nema cijenu, priča Radović za “Glas”, pozivajući građane da tokom predstojećih slavlja ne sjedaju za volan pijani te da unaprijed isplaniraju kako će se vratiti kući.

- Kao što pomno planiramo doček Nove godine, stajling, frizuru i sve ostalo, isto tako unaprijed trebalo bi isplanirati siguran povratak kući, a ne to prepustiti slučaju.  Da li će vas vratiti taksista ili ćete pozvati prijatelja, majku, oca nije bitno, bitno je kući stići bezbjedno - govori on.

Zamjenik predsjednika i član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeka” Goran Kurtinović kaže da je usluga “siguran vozač” izvanredna i da bi ideja što prije trebalo da se realizuje u Banjaluci, ali i drugim gradovima u Srpskoj.

- To bi bilo genijalno i sa aspekta ugostitelja i gostiju. Da li zbog manjka taksista ili previše posla, tokom noći u Banjaluci je veoma teško dobiti slobodan taksi tako da je usluga “sigurnog vozača” prijeka potreba, naročito sad u decembru. Korisna bi bila i inače jer se dešava da ljudi izađu na večeru ali neplanski popiju malo više i treba im prevoz kući - navodi Kurtinović.

Da je bezbjedan povratak kući u najluđoj noći podjednako važan koliko i dobra žurka znaju u ugostiteljskom objektu “Pica bar” iz Gradiške koji su za svoje goste nakon proslave Nove godine obezbijedili prevoz.

- Tad se više pije, policija je na sve strane, a posljednjih godina je bilo i nezgoda pa smo došli na ideju da našim gostima ponudimo i uslugu prevoza. Imaćemo dva vozila i vozače koji će goste nakon proslave voziti kući. Prevoz je uključen u cijenu aranžmana koji iznosi 100 KM. Tu je konzumacija hrane i jedno piće. Da li je ideja dobra ili ne znaćemo nakon novogodišnje noći - rekli su u tom ugostiteljskom objektu.

Za vikend 744 kažnjenih

Policija u Srpskoj kaznila je proteklog vikenda 744 pijana vozača. Prema podacima MUP-a, od ukupnog broja kontrolisanih, 91 vozač je zadržan u službenim prostorijama do otrežnjenja ili oporavka, 79 vozača zbog više od 1,5 promila alkohola u krvi, a 12 vozača zbog odbijanja da se podvrgnu alko-testiranju.

Autor: Anita Janković Rečević

Komentari 0
Povezane vijesti
Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola Sankcionisano 55 vozača zbog alkohola
U BiH najviše piju mladi od 15 do 29 godina U BiH najviše piju mladi od 15 do 29 godina
Italijanski fudbaler priznao da je zavisan od droge i alkohola Italijanski fudbaler priznao da je zavisan od droge i alkohola
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 1m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    4h 29m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    17h 39m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 11m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    23h 44m
    0