Сијевале варнице између Милановића и Џаферовића

13.07.2021. 19:36
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Зоран Милановић, предсједник Хрватске, завршио је посјету Босни и Херцеговини, гдје је, између осталог, рекао и то да преко прегласавања Хрвата у БиХ не може прећи те да је уопште питање да ли Кристијан Шмит, нови високи представник, долази у БиХ и да је функција високог представника похабана и потрошена.

Ове изјаве Милановића, као што се и очекивало, изазвале су бројне реакције, а најдаље је отишао Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, који је рекао да се Милановић понаша као "непристојан гост у туђој кући".

- Милановић нема никакве овласти, нити је позван да се бави унутрашњим питањима Босне и Херцеговине. Ако поштује БиХ, онда је дужан поштовати и њен Устав и њене институције. Био је елементарни ред да разговара с институцијама БиХ и да двије државе коначно почну рјешавати отворена питања, као што су имовина, поштовање права БиХ на приступ отвореном мору, Трговска гора и слично- коментарисао је Џаферовић, којем је највише засметала Милановићева изјава да је БиХ "предзадња рупа на свирали", истовремено не пропуштајући прилику да Хрватску оптужи да је учествовала у агресији на БиХ.

На ову изјаву Џаферовића реаговао је и сам Милановић, наглашавајући да он није гост некога са чаршије, него гост људи код којих је дошао.

Иначе, предсједник Хрватске током вишедневне посјете Витезу, Мостару, Томиславграду и Ливну неколико пута је поновио да неће одустати од тога да Хрвати сами себи бирају члана Предсједништва и делегате у Дом народа, те да неће ићи у Сарајево док се то питање не ријеши, а на крају крајева и због тога што Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, и није представник Хрвата.

- Хрвати из БиХ су у офанзиви преко политичког лобирања званичника из Хрватске. Међу њима је најјачи лобиста Милановић, чак гласнији и од премијера Хрватске и министара у Влади Хрватске. Ставови Милановића су контроверзни ако се посматрају из угла његовог политичког бекграунда, али му очито на унутрашњем плану доносе бенефите у погледу политичке будућности- рекла је за "Независне новине" Тања Топић, политичка аналитичарка, додајући да је занимљива и опсервација Дејана Јовића, професора из Загреба, који је положај Хрвата поредио са положајем националних мањина у Хрватској.

Ипак, Топићева наглашава да није сигурна да ће то утицати на бенефите Хрвата у БиХ у погледу њиховог политичког концепта те да дизање тензија на релацији Сарајево - Загреб неће донијети користи Босни и Херцеговини ако жели у ЕУ јер су добросусједски односи са чланицом ЕУ која са БиХ има најдужу границу приоритет.

Милановић је током посјете "Херцег Босни", како су је окарактерисали поједини медији у Хрватској, рекао и да је Дејтонски мировни споразум тешко мијењати те да се те врсте споразума мијењају само у времену великих турбуленција.

- Хрватима је украдено право бирања члана Предсједништва БиХ. То више није џепарење, сада се краде из очију. На мјеста заступника из редова хрватског народа у Дому народа долазе људи који очито нису Хрвати или лажу да су Хрвати, а бира их друга етичка скупина. Е, томе ће доћи крај- рекао је, између осталог, Милановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Милановић: НАТО преко Украјине води рат против Русије Милановић: НАТО преко Украјине води рат против Русије
Милановић: Додик српски патриота каквог желим у сусједству у БиХ Милановић: Додик српски патриота каквог желим у сусједству у БиХ
Предсједник Хрватске подржао Додика Предсједник Хрватске подржао Додика
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 40m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 36m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 5m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 40m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 33m
    0