Симанићева: Мајкама четворо и више дјеце дати пензије

23.01.2020. 14:41
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Удружења родитеља четворо и више дјеце „Дјеца су наша будућност“ из Источне Илиџе Љиљана Симанић рекла је да би свим мајкама са четворо и више дјеце требало дати пензије.

-Породица је најбитнија. То је наш захтјев према вишем нивоу - рекла је Симанићева Срни и навела да мајкама са четворо и више дјеце није могуће да истовремено буду и узоран родитељ, и домаћица, и супруга, и радница у данашње вријеме брзог темпа живота.

Симанићева је подсјетила да је Удружење основано 2014. године и да тренутно броји 46 породица.

Удружење су самоиницијативно основале мајке.

-Рад мајки са четворо и више дјеце које воде Удружење, иако немају довољно времена, је волонтерски. Све радимо саме, немамо новчана средства нити накнаде за свој рад - рекла је Симанићева.

Она је навела да немају подршку локалне заједнице и виших нивоа власти, иако је потребно више пажње посветити оваквим породицама.

Удружење је, додала је она, предавало пројекте за град Источно Сарајево и општину Источна Илиџа, али они нису прошли, и једина помоћ им је од општине Источна Илиџа од 680 КМ, од чега је 500 КМ уплаћено за предрегистрацију, 100 за услугу књиговође, а 80 КМ су износили трошкови одржавања рачуна у банци.

Напоменувши да је на конкурсу које је у децембру расписало Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске прошао пројекат Удружења, Симанићева је рекла да ће дио тих средстава усмјерити на социјално најугроженије породице из Удружења.

Она је указала да 80 одсто родитеља из вишечланих породица ради у приватном сектору, без редовне уплате пензионог и здравственог осигурања, а да од тог броја половина нема право на дјечији доходак.

Ипак, истиче она, вишечлане породице нису сиромашне, већ најбогатије јер се новцем не може купити љубав.

-Чланови Удружења највише се жале на недостатак посла и финансијских средстава, а три ударна периода за њих су Божић, Васкрс и септембар – полазак дјеце у школу, припрема огрева и зимнице - навела је Симанићева, изразивши наду да ће власти ове године имати мало више слуха.

Она је додала да је један од проблема са којима се суочавају недостатак просторија за рад, те да је планирано да то траже од општине Источна Илиџа.

Симанићева је подсјетила да су прошле године у априлу у сарадњи са Невладином организацијом „Ворлд вижн“ радили пројекат „Различити, а једнаки“, са жељом да помогну Удружењу дјеце и омладине са посебним потребама „Загрљај“ из Источне Илиџе.

-Тај пројекат смо добро одрадили, а дјеца из нашег удружења су чланови и њиховог удружења и том приликом смо скупили новац за два мјесеца плаћања логопеда и дефектолог - нагласила је Симанићева.

Према њеним ријечима, Удружење је за Божић обезбиједило пакете са хигијенским и прехрамбеним производима за шест породица, од којих су три самохране мајке и једна којој је дијете умрло.

Симанићева је рекла да су у сарадњи са Хуманитарном организацијом „Срби за Србе“ и пројектом „Тројка из блока“ 2018. године породици Мекић из овог Удружења урадили комплетну адаптацију кровне конструкције и купатила, вриједности 6.491 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Љиљана Витковић Симанић даровала Основној школи „Свети Сава“ у Трнову преко двије стотине књига Љиљана Витковић Симанић даровала Основној школи „Свети Сава“ у Трнову преко двије стотине ...
Најчитаније
  • Како су се завољели Иво Андрић и Милица Бабић – љубав прикривена сновима и хартијом
    20h 43m
    2
  • Роде су биле први гости у кафићу у Палама
    21h 15m
    3
  • У Сарајеву покренуто клизиште (ФОТО)
    12h 16m
    0
  • Јак земљотрес погодио Србију
    16h 48m
    0
  • Ухапшен због пријетњи ватреним оружјем
    23h 38m
    1