Синдикат Алуминија спреман на нове протесте

19.08.2019. 20:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Синдикат "Алуминија" сазвао је ванредну Скупштину за четвртак, 22. август, на којој ће анализирати стање од гашења фабрике до дана одржавања Скупштине Синдиката, те ће донијети одлуку о даљњим синдикалним активностима у које се укључују нови талас уличних протеста и блокада саобраћајница.

Подсјећамо, Управа "Алуминија", али и радници сматрају да су слаби изгледи да ће производња у посрнулом мостарском "Алуминију" бити поново покренута 1. септембра.

Управа "Алуминија" извијестила је данас како не располаже финансијским средствима потребним за покретање производње те да обећана средства која су требала бити осигурана до 1. августа још нису уплаћена, преноси Аваз.

Из Друштва наглашавају како је 1. септембра требала почети с радом ливница уколико се потребна новчана средства осигурају до 1. августа. Међутим, како се наводи у саопштењу, до данас није осигурана потребна новчана подршка те процес покретања производње није реализован.

Према ријечима предсједника Скупштине Независног синдиката запослених "Алуминија" Пере Бебека, резултати анкете која је проведена међу радницима су показали да 526 од око 900, колико је запослено, жели наставити радити у мостарској компанији.

Њих 76 жели отпремнину, док је 46 радника заокружило оба одговора да желе отпремнину и наставити да раде, што није ваљан одговор, а чак 177 радника није изабрало ниједан од понуђених одговора.Како је казао, чак 550 радника било би технолошки вишак при покретању производње. Рекао је како Управа и представници власника Федерације БиХ, која има удио од 44 одсто, колико имају и радници, преговарају с потенцијалним партнерима кинеско-израелског конзорцијума који су исказали интерес за инвестирање у "Алуминиј" и покретање производње.

Он тврди да је сада једино реално покретање производње у фабрици ливница, и то под условом да се осигура одговарајућа новчана подршка, док електролиза за чији рад требају велике количине електричне енергије неће тако скоро бити покренута.

- У сваком случају, пуно је лошији резултат састанка него прошли пут. Више је песимизма. Једини оптимизам је када је у питању ливница. Што се тиче електролизе, за дуго времена неће бити поправљена - рекао је прошле седмице Бебек након састанка којем су уз Управу компаније, представнике дионичара и радника, те Надзорног одбора, присуствовали и предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић , као и министарка финансија Јелка Милићевић.

Радници ”Алуминија” протестовали су 11. јула испред сједишта ХДЗ у Мостару.

Коментари 0
Повезане вијести
Скупштина Џудо савеза Српске без кворума Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
У Српској 3.115 регистрованих планинара У Српској 3.115 регистрованих планинара
Скупштина града Београда није конституисана, Београђани иду на нове изборе Скупштина града Београда није конституисана, Београђани иду на нове изборе
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    21h 34m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    19h 56m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    16h 28m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    22h 58m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    18h 21m
    0