Синдикат државних радника КС упозорио на обуставу рада због правила "ВПТ"

19.11.2021. 19:00
0
ИЗВОР: СРНА

Представници Синдиката државних службеника и намјештеника Кантона Сарајево поручили су данас предсједнику Владе Федерације БиХ Фадилу Новалићу да се правилом "вакцинисан, преболио, тестиран" /ВПТ/ ограничавају основне грађанске слободе и радничка права, при чему су упозорили и на могућу обуставу рада.

- Самостални синдикат државних службеника и намјештеника Кантона Сарајево поставља питање Новалићу да ли је његова влада приликом доношења оваквих закључака имала на уму чињеницу да на овако једностран и исхитрен начин излази изван оквира демократије и владавине права, чиме директно оспорава и ограничава основне грађанске слободе и радничка права - саопштено је из тог синдиката.

Представници Самосталног синдиката сагласни су да што већи број људи треба бити вакцинисан, али истичу да не постоји законска основа за, како наводе, репресивне мјере које би требале бити на снази од 18. децембра.

Они од Новалића траже да се врати у оквире закона и међународних конвенција о основним људским правима, права на слободу и права на рад.

- Значи ли то да ће и свим оним радницима, првенствено државним службеницима и намјештеницима који раде у органима државне службе на подручју ФБиХ бити забрањен долазак на посао и тако ускраћено једно од основних права, а то је право на рад - наводи се у саопштењу.

Из Синдиката државних службеника и намјештеника Кантона Сарајево најавили су да су спремни да обуставе рад у складу са законом, као и на парализу јавних институција.

У Федерацији БиХ би од 20. децембра требало да буде уведена нова мјера, које подразумијева правило вакцинисан-тестиран-преболио /ВТП/, саопштено је након јучерашње сједнице Владе овог ентитета.

Правило "ВТП" прво ће се примјењивати за запослене у здравственим и установама социјалне заштите, те јавним управама свих нивоа власти, а кантони могу проширити циљне групе, у складу са потребама и процјенама.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    3h 25m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    21h 47m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    23h 2m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    18h 55m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    22h 1m
    1