Синдикат: Поново слиједи одлазак радника у иностранство

01.07.2021. 20:12
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Крећемо у нове кампање за повећање плата, сложно поручују изабрани предсједници гранских синдиката у Српској, који нажалост предвиђају и нови талас одласка радника у иностранство.

За већину гранских синдиката мјесец јун протекао је у избору предсједника и програма активности за наредни период. Српскаинфо је са новим-старим предсједницима разговарала о приоритетима којима ће се посветити.

Мада су плате недавно повећане у четири јавна сектора, то није умирило раднике који најављују наставак преговора и борбу за боље економске услове. Најнезадовољнији су запослени у здравству који су добили повећање до осам одсто.

Они су још прије мјесец дана позвали власт у Српској на разговор, подсјећајући како радници у здравству имају мања примања него 2008. године, немају право на топли оброк и регрес, да им се прековремени сати не плаћају, нити је на правилан начин регулисано дежурство и рад у смјенама.

– Сва четири синдиката која дјелују у области здравства су упутила молбу да нас прими неко од надлежних, али до сада нисмо добили одговор, нити наишли на разумијевање. Надам се да ће се то промијенити и да ће шватити улогу радника у здравству –  говори Никола Црнчевић, новоизабрани предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите. 

Радници у здравству захтјевају да се повећа цијена рада са 145 на 160 КМ. У наредном периоду акценат ће ставити на промјену посебног колективног уговора у области здравства гдје би, између осталог, уврстили и проблем са прековременим радом. Тим радницима плаћен је, наиме, само дио нарађених сати, док им се остало претвара у слободне дане.  

Овај синдикат страхује и од новог одласка радника, након што су попустиле мјере донесене због пандемије.

– Мислим да је сасвим оправдан одлазак здравстевног кадра, свако иде гдје му је боље и гдје су већа примања. Не кажем да су код нас лоши услови, али су тамо негдје мало бољи и мислим да су људи у праву када размишљају о томе- прича Црнчевић.

Од септембра крећемо у нову кампању за повећање плата за све раднике у Српској, најављује и нови-стари предсједник Синдиката образовања Драган Гњатић. У просвјети се сада потребно фокусирати и на могућност дјелимичног технолошког вишка јер је већ годинама све мање уписаних првачића и мање одјељења. Министарство просвјете мора наћи посао за све раднике тако да сви имају сто одсто норму и плату, његова је порука.

– Разговарао сам са представницима ресорног министарства и имамо уверавања да ћемо тај проблем ријешити кроз продужени боравак, одласке у пензију. Такође, у школи има још много посла поред држања часова, то треба препознати и дати свакоме прилику да има пуну плату и сигурност у наредном периоду. Вјерујем да ћемо још неке активности моћи третирати као дио норме за све запослене – сматра он.

Синдикат саобраћаја и веза РС и наредне четири године предводиће Небојша Ђокић, који је већ одржао и састанак са ресорним министарством о лошем положају радника у “Поштама Српске”, првенствено платама. 

– Тражили смо од министра подршку у побољшању материјалног положаја запослених у Поштама, преговори су у току, видјећемо какав ће ишод бити – говори Ђокић, подсјећајући да су просјечне плате у области саобраћаја на крају прошле године биле 740 КМ, а у поштама – 790 КМ. 

То је око 200 марака мање у односу на просјечну плату у Српској.

– Да не говоримо о потрошачкој корпи, гдје плата у области саобраћаја учествује са 38,5 одсто. У Поштама имамо колективни уговор који је доста добро регулисао права радника, али морамо признати да су плате јако мале. То мора бити боље јер су обим посла и приходи повећани- оћењује Ђокић.

Што се тиче осталих области, каже, најтеже је стање у области превоза путника, јер нема добре воље међу послодавцима да значајније побољшају материјални положај радника. 

– У протеклом мандату смо преговарали око усаглашавања колективног уговора. Камен спотицања је цијена рада, односно дефинисање плата, регрес и накнада за минули рад, остало смо, хајмо рећи, успјели некако усагласити – напомиње он.

Како пандемија јењава поново ће бити проблем са радном снагом, само побољшањем њиховог положаја послодавци могу очекивати да се то промијени.

– Они се одлучују да запосле и пензионере само да не повећају плату. Полако излаизимо из пандемије и морамо се вратити ка побољшању положаја радника- истиче Ђокић.

И у Синдикату грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности упозоравају да се очекује одлив радника у иностранство, поготово из сектора грађевинарства.

– Њих је у принципу само зауставило затварање граница и ситуација са корона вирусом. Али, сада постоји бојазан да ће људи поново наставити ићи вани – нагласила је реизабрана предсједница синдиката Драгана Врабичић.

Она подсјећа да су у овим дјелатностима у Српској ниске плате, у грађевинском сектору радници добијају испод 700 КМ, а у комуналном до 800 КМ.

– Наш приотитет јесте потписивање колективног уговора. Ми једноставно немамо вољу ниједног удружења послодаваца да преговарамо, али ја се надам да ће шватити да је то њихова обавеза и задатак и да ћемо потписати те колективне уговоре. На тај начин ћемо уредити сва права радника у овим дјелатностима, плате, заштиту на раду и остало – закључила је Врабичићева.

Скупштина Синдиката медија и графичара РС за свог предсједника поново је изабрала Николу Шобата, који је оцијенио да треба радити на унапређивању положаја свих колега.

– Посебан фокус имаћемо на нападе на новинаре и промјену става грађана који мисле да је то сасвим у реду. Усто, врло је важно да се истакне колико новинари, графичари и издавачи раде, да су на радним мјестима сатима након завршетка радног времена, да одмора и предаха немају ни празницима ни викендима, да имају лоше или никакве уговоре и неријетко немају уплаћене доприносе. Против свега тога се боримо и не одустајемо – рекао је Шобат по преузимању дужности.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине.. Највише страних радника из Непала, Индије, Бангладеша, Турске, Кине..
Експлозија у "Крушику", повријеђено седам радника Експлозија у "Крушику", повријеђено седам радника
Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме Велики проблеми: Несташица посла за деташманске фирме
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 31m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 54m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 27m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 24m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 15m
    0