СИПА предаје извјештај о набавци 100 респиратора

06.05.2020. 17:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у току данашњег дана требало би да преда извјештај Тужилаштву и Суду БиХ у вези са набавком 100 респиратора из Кине, рекао је Лука Миладиновић, портпарол СИПА-e.

Додао је да су припадници СИПА-e у уторак током претреса просторија Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) и фирме "Ф.Х. Сребрена малина" одузели пословну документацију, рачунар и форензички изузели податке са још једног рачунара. СИПА је извршила претресе по наредби Суда и Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва БиХ је јуче саопштено да у оквиру предмета "Респиратори" тужилачки тим те правосудне институције заједно с истражитељем Тужилаштва врши анализу до сада прикупљене документације, након чега ће бити затражена потребна стручна вјештачења и наређене даље активности.

- Због хитности у поступању, тужиоци и стручно особље у сталном су контакту са полицијом, те излазе на терен како би давали инструкције за поступање у прикупљању доказа - додали су из Тужилаштва БиХ.

Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), у отвореном писму јавности између осталог је рекао да је институција којом он руководи у јако тешким и изазовним тренуцима покушавала учинити све могуће с циљем успоставе ефикасног здравственог система, који би могао адекватно одговорити у заштити здравља и живота свих наших грађана, а што је био захтјев свих здравствених установа и Владе Федерације БиХ.

- У процесу набавке респиратора уговор је потписан са компанијом која је једина могла гарантовати да ће нам респиратори стићи у траженом року. Што се тиче свих осталих питања о добављачу, профитима и процесу одлучивања надам се да ће судски органи убрзо дати своје коначно мишљење - поручио је Солак.

Подсјетимо, уговор вриједан 10,5 милиона КМ потписали су Солак и власник фирме "Ф.Х. Сребрена малина" Фикрет Хоџић. Поменута фирма је пољопривредно добро које се бави узгојем воћа и поврћа. Након дизања прашине у вези с овом набавком, Тужилаштво Кантона Сарајево је формирало предмет, а сам Хоџић након што је тада испоручено 80 респиратора, између осталог, позвао је правосудне органе да што прије почну радити на овом случају како би испитали сваки сегмент пословања од настанка фирме. Тужилаштво БиХ је у понедјељак преузело од Тужилаштва КС предмет. И Федерални парламент формирао је привремену комисију због ове набавке.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 28m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 0m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 38m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 10m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 43m
    0