СИПА запошљава десетине инспектора и полицајаца

19.07.2021. 09:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) планира кадровско јачање својих редова запошљавањем 20 полицијских службеника у чину млађи инспектор, 10 службеника у чину полицајац, те пет државних службеника и још 10 запосленика.

Наведено је то у Преднацрту програма рада СИПА за 2022. годину, који је у процесу консултација.

У плану је и стручно усавршавање свих запослених, а, како се наводи, посебно полицијских службеника. То је један од, додаје се, сталних приоритета, којем ће се и у 2022. години поклањати посебна пажња.

Ипак, како се истиче у овом документу, могући су проблеми и ризици приликом спровођења програма рада СИПА у 2022. години као што су финансијска ограничења те законска ограничења.

СИПА је мапирала и своје друге приоритете када је у питању предстојећа година, а један од њих је борба против тероризма. 

- Приоритет рада Агенције биће борба против тероризма, свих видова организованог криминала, корупције и тешког финансијског криминала, што је назначено и стратешким документима Агенције и једна је од главних обавеза из Реформске агенде. У вези с тим, Криминалистичко-истражно одјељење и одсјеци у регионалним канцеларијама по овој линији рада интензивираће активности на отвореним предметима и предметима који ће бити отворени у 2022. години, а који се односе на ове врсте криминала - наводи се у овом документу.

Осим тога, посебна пажња биће и на мигрантској кризи.

- У контексту активирања балканске мигрантске руте радиће се на заједничкој борби против организованих криминалних група и појединаца који учествују у кријумчарењу људи, што ће захтијевати додатна материјално-техничка средства, као и кадровско појачање - навели су из СИПА.

Што се тиче планираног новог запошљавања, покушали смо добити више информација из СИПА, али на наша питања до закључења овог броја "Независних новина" није одговорено.

СИПА је, иначе, 31. децембра 2020. године имала укупно 773 запослена, што је 81 одсто у односу на број систематизованих радних мјеста, од чега 567 полицијских службеника или 83 одсто попуњених радних мјеста. СИПА има и 73 државна службеника и 133 запосленика.

Према извјештају СИПА о раду за 2020, у тој години радни однос у Агенцији засновало је 25 полицијских службеника.

Ова агенција је у 2020. години радила на укупно 2.524 предмета која су се односила на откривање и истраживање кривичних дјела из надлежности Суда БиХ.

- У 2020. години Агенција је надлежним тужилаштвима у БиХ поднијела укупно 144 извјештаја о сумњи о почињеном кривичном дјелу против укупно 299 особа и 20 допуна извјештаја против укупно 42 физичке особе - навели су из СИПА.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 40m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 55m
    0