Сир у сендвичу постаје луксуз

05.12.2022. 09:41
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тврди жути сир једна је од намирница чија је цијена посљедњих мјесеци драстично скочила па је за њега потребно одвојити скоро дупло више новца, због чега би многи грађани из сендвича могли избацити омиљени састојак.

Томе свједоче и подаци Завода за статистику Републике Српске, према којима је за килограм тврдог жутог сира у октобру ове године у просјеку било потребно издвојити 18,36 КМ, док је у истом периоду лани коштао 11,61 марака, а прије двије године 10,49 КМ.

Цијене ове врсте сира који на домаћу трпезу углавном стиже из увоза диктирају страни произвођачи, али поскупљења нису заобишла ни домаће сиране, које производе неке друге врсте сира.

Прерађивачи у Српској кажу да је порасла откупна цијена млијека, која по литру иде до 0,77 марке, због чега су и цијене млијечних прерађевина скочиле, а по свему судећи, неће се зауставити.

Власник билећке мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје каже за “Глас Српске” да је за килограм тврдог сира који производе потребно између десет и 12 литара млијека.

- Због повећања откупне цијене млијека и остале сировине више од 60 одсто те свих дугих инпута дошло је до поскупљења финалних производа - рекао је Вукоје.

На питање да ли ће цијене још расти каже да је тешко дати било какве прогнозе, све док се цијене сировог млијека не смире.

У сирани “Миланковић” из Прњавора, која се бави производњом традиционалног бијелог сира и кајмака, кажу да су приморани да дижу цијене, да не би морали угасити производњу.

- Цијене свега су много порасле, а ми послујемо скоро у минусу, јер их у посљедња два мјесеца нисмо ускладили. Због тога имамо двије опције или да их подигнемо за око 20 одсто или да ставимо кључ у браву - рекао је власник ове сиране Далибор Миланковић.

За килограм полутврдог сира је, појашњава, потребно до десет литара млијека, чија је откупна цијена по литру 0,77 КМ.

- Да би био добијен килограм сира потребно је десет литара млијека, што је 7,70 КМ, а гдје су уз то сви остали трошкови - рекао је Миланковић, додајући да се цијене њиховог сира у трговини крећу од 12 до 14 КМ.

И сирана “Куље ЕКО” из Берковића кориговала је цјеновнике.

- Код нас је најтраженији традиционални херцеговачки сир из мјешине, чија је цијена 20 марака по килограму - рекли су у овој сирани додајући да ће цијене морати расти ако опет скочи цијена млијека.

У удружењима за заштиту потрошача истичу да ће многи грађани због високе цијене сира чак и сендвич јести без ове намирнице, јер је не могу приуштити.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да су цијене појединих врста сира порасле скоро па дупло те да није вријеме за нова поскупљења.

- Ако сваки десети грађанин може да си приушти само 100 грама сира, поставља се питање за које тржиште се уопште производи и шта ће се десити ако још поскупи - рекла је Марићева.

Произвођачи, како додаје, за час подижу цијене и све правдају тиме да не могу да опстану, а када дође до појефтињења, као шта је сада случај са горивом, нема промјене цијене на рафовима.

Увоз и извоз

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ током десет мјесеци ове године БиХ је увезла млијека и производа од млијека у вриједности већој од 191 милион марака. Ових производа највише је стигло из Њемачке и то у вриједности већој од 74,9 милиона марака.

- За десет мјесеци ове године БиХ је извезла млијека и производа од млијека у вриједности већој од 98,4 милиона марака, а највише на тржиште Црне Горе и то око 30,8 милиона КМ - подаци су Спољнотрговинске коморе.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха
Кафићи никад пунији, кафа никад скупља Кафићи никад пунији, кафа никад скупља
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
 • Погинуо директор Студентског дома у Фочи
  16h 30m
  0
 • Познато стање директора КПЗ Фоча: Више од 24 сата лежао повријеђен
  12h 50m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  2h 41m
  0
 • Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
  21h 19m
  0
 • Џудо судија из Бањалуке спасао живот младој такмичарки на првенству Балкана
  21h 9m
  0