Митровданска офанзива - 5.000 српских војника побиједило 40.000 непријатеља (ВИДЕО)

09.11.2023. 18:35
5
ИЗВОР: novosti.rs

Осмог новембра, прије 31 годину, започета је Митровданска офанзива у Невесињу, у којој су здружене снаге Хрватског вијећа одбране и тзв. Армије БиХ потпомогнуте јединицама Војске Републике Хрватске, као и разним паравојним формацијама и муџахединским борцима, напале на српске положаје у Херцеговини.

Непријатељску силу су дочекали припадници Невесињске и Билећке бригаде.

Офанзиви је претходила операција “Липањска зора”. Том приликом је српско становништво протјерано из долине Неретве. Послије тога, 8. новембра 1992. године, на Митровдан здружене хрватске и муслиманске снаге су кренуле у даље нападе на Невесињску бригаду. Циљ им је био да заузму цијелу Херцеговину.

Напад је почео рано ујутру 8. новембра. Прво је почела снажна артиљеријска паљба коју је пратио јуриш пјешадије. Главнина напада је ишла преко села Врањевићи, гдје су положаје држали билећки добровољци војводе Рада Радовића.

На почетку, велики губици су изостали због нешто лошије попуњености линија услијед празновања Митровдана. Убрзо послије тога на првој линији су ускоро почели да се појављују борци који су долазили непосредно са прославе крсне славе. Поред њих, ту су били и старци, жене, дјеца, „сви који су могли да држе пушку” или помогну на неки други начин. Рањеници су бјежали из болнице да би бранили свој град и народ. 

Војска Републике Српске је успјела да задржи положаје и тиме оствари значајну побједу. Ово је била једна од посљедњих заједничких акција хрватских и муслиманских снага, који су почетком 1993. почели отворени међусобни сукоб који је, уз мање прекиде, трајао до краја рата.

Мостарско-невесињско ратиште је остало једно од најжешћих ратишта у рату у БиХ. Због великог простора и релативно малог броја бораца на обје стране, често је долазило до “пробијања” линије и враћања исте.

Сталне тензије су ескалирале новим жестоким нападом тзв. АБиХ, тачно двије године касније, познатим као Друга митровданска офанзива.

Према неким подацима, у Митровданској офанзиви српске снаге су располагале са свега 5.000 војника, од чега је 42 погинуо и 750 рањено. С друге стране, хрватско-муслиманске снаге имале су чак 40.000 војника, од којих је 580 погинуло и 1.300 рањено.

 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Mladen 10.11.2023. 15:52
    Слава и милост Светом Димитрију Солунском што је тада и много пута пре тога заштитио Православље и Православне војнике дарујући им побједу.
    Слава Христу Господу а храбрим јунацима хвала што сте одбранили нејач и Српску земљу.
  • Generic placeholder image
    Дејан 09.11.2023. 20:58
    5000 христових ратника, предвођених војводом Светим Димитријем! Слава српском борцу!
  • Generic placeholder image
    Nemanja 08.11.2022. 19:07
    Junacka Hercegovina! Slava VRS!!
  • Generic placeholder image
    Mirce 08.11.2021. 15:01
    Nekaze se dzaba "NEVESINJCI I BILECANI" !!!
  • Generic placeholder image
    Skijaš 08.11.2021. 12:00
    Slava svim borcima junačke nevesinjske brigade.
Повезане вијести
Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару
Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало Невесињка Кристина Томовић: Школа па све остало
Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО) Невесињски шампиони једини ученици четвртог разреда у подручној школи (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 41m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 21m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 33m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 27m
    0