Систем који блокира покретање мотора ако је возач под дејством алкохола

30.11.2019. 20:43
0
ИЗВОР: Avaz

Чланице ЕУ усагласиле су ставове о промјенама везаним за серијску сигурносну опрему у возилима која ће са производних трака почети силазити од 1. јуна 2022. године.

Према новим прописима, возила која се прије прве регистрације појаве на техничком прегледу у серијској ће опреми, укључујући и најскромније опремљене моделе, мораће имати: црну кутију за снимање параметара вожње, систем аутоматског кочења, упозорење на ненамјерно мијењање возне траке, предњи дио возила дизајниран да ублажи повреде пјешака и бициклиста и “Alcolock” (систем који блокира стартање мотора ако је возач под дејством алкохола).

Црна кутија пратиће све параметре вожње и реакције возача прије, за вријеме незгоде и послије ње. На тај ће се начин ефикасно искључити лагање возача, па самим тим убрзати одређивање стварног кривца и исплаћивање штете оштећеној страни. Као посебно интересантан детаљ издваја се систем “Alcolock”, који блокира стартање аутомобила ако је возач конзумирао алкохол.

Исти се систем већ неко вријеме користи у неким ЕУ чланицама у аутобусима јавног саобраћаја гдје возач прије почетка сваке нове вожње мора пухати у уграђени “Alcolock”. Предвиђа се да ће нове мјере до 2038. спасити 25.000 људских живота.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    7h 0m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    2h 26m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    2h 36m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    2h 41m
    0
  • Саслушана мајка осумњиченог за убиство Данке Илић
    9h 20m
    0