Ситуација на сјеверу Косова и Метохије узнемиријућа, али је ноћ протекла без инцидената

26.12.2022. 08:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Ситуација на сјеверу Косова и Метохије је узнемиравајућа након што је у селу Јабука код Зубин Потока дошло до "размјене ватре" између косовских полицајаца и Срба на барикади постављеној прије два дана на путу који Зубин поток повезује са тим селом, али других инцидената није било.

Косовска полиција покушала је да уклони барикаду са пута који до сада нису користили као саобраћајницу према бази полиције изграђеној на периферији овог села, пренијели су српски извори из Зубиног потока.

Косовска полиција је саопштила да током дана није било инцидената између полиције и било каквих група на сјеверу Покрајине.

- Није било напада на полицију, нити је било размене ватре између полиције и било које групе. Косовска полиција није учествовала у било каквој размени ватре - тврде из Косовске полиције.

КФОР је касно синоћ потврдио да је дошло до пуцњаве у близини њихове патроле у Зубином Потоку и да није било повријеђених.

Из КФора су навели да ће накнадно послије детаљних провјера саопштити више детаља.

Срби 16. ноћ заредом држе барикаде постављене на магистралним путним правцима који увезују четири српске општине - Косовску Митровицу, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Одлучни су да истрају у захтјевима да се пусте на слободу Милан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, да се косовска полиција повуче и угасе базе КПС и КБС-а на сјеверу Косова и пониште спискови Срба које Приштина оптужује да су починили различита кривична дјела.

Оштру реакцију Срба не само на сјеверу већ и у српским енклавама јужно до Ибра изазвала је одлука Приштине о забрани уласка на територију Косова и Метохије Његовој Светости патријарху српском Порфирију да Божић проведе са вјерним народом у сједишту српских патријараха у Пећкој патријаршији.

Та одлука је, према оцјени директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, укинула и право Срба на вјерски живот.

- Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулима и насиља којем је наш народ изложен - саопштио је Петковић.

Према његовим ријечима, онај ко је донио одлуку да српском патријарху забрани улазак на Косово и Метохију практично је забранио хришћанство у Покрајини, али је српски народ имун на такве забране, своју вјеру очувао је и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успјели да угасе ни много већи силници.

Еулекс је званично саопштио да је уз његово посредовање и помоћ извршена замјена косовоских полицајаца у полицијској станици у Лепосавићу, али остаје питање којим путним правцем и којим средствима су из базе у Урошевцу превезени до Лепосавића.

И док Еулекс пружа помоћ косовској полицији, шеф те мисије Ларс Гунар Вигемарк је на "Твитеру" објавио да су Еулексови медицински радници по други пут прегледали бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића, ухапшеног и заточеног на административном прелазу Јариње.

Пантић је лишен могућности да ступи у контакт са породицом и адвокатима, а из Кфора су саопштили да нису могли испунити захтјев косовске полиције да пребаце Пантића у неки од притворских центара гдје би му била омогућена посјета породице и адвоката.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    6h 29m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 13m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    21h 26m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 40m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    22h 32m
    0