Сјећање на "Цистерне живота" и антисрпску кампању сарајевских и западњачких медија 1992. године

10.06.2022. 11:12
0
ИЗВОР: katera.news

У току ратних сукоба 92-95 српски народ Илиџе је био опредијељен да се брани и чува своју територију и становништво. Међутим, српски непријатељи, џихадлије и усташки бојовници, оквалификовали су Србе као агресоре који у блокади држе Сарајево. Српска страна је оптуживана да спречава редовно снабдијевање Сарајева водом, гасом и електричном енергијом. Наравно, то је био само дио антисрпске кампање коју су проводили сарајевски, али и многи западњачки медији.

Стварност је била сасвим другачија. Електроенергетски систем и водоводна мрежа били су увезани, тако да систем водних пумпи Бачево који се налазио на територији Српске општине Илиџа, није могао функционисати без електричне енергије која је за овај простор била испоручивана са ХЕ „Богатићи“, која је била под контролом тзв. Армије БиХ. Непрестано муслиманско гранатирање водозаштитне зоне Бачево узроковало је кварове на електромрежи и пумпама, па вода није могла бити дистрибуисана Сарајеву, али ни Српској Илиџи. О томе говоре документи и фотографије које данас објављујемо. Они су доказ да су муслимани гранатирањем узроковали оштећење електромреже, а онда посљедично прекид водоснабдијевања Сарајева. Према томе, оптужбе да је српска страна „гушила Сарајево“ прекидом доставе воде и енергената, остају без утемељења.

Слична ситуација је била и са снабдијевањем Сарајева плином. Нпр. Јука Празина је са својом бандом 14. маја 1992. године оштетио плинску станицу у Отесу, а за то су, наравно, били оптужени Срби. Српска страна није блокирала дистрибуцију плина Сарајеву, а као доказ може послужити податак наведен у књизи Н. Ајнаџића („Одбрана Сарајева“) који каже да је током рата 70 хиљада домаћинстава користило плин, а да се један добар дио први пут у рату прикључио на гасну мрежу. Уосталом, вишемилионски ратни дуг према Руској Федерацији говори у прилог томе да су у Сарајеву потрошене огромне количине плина.

Апострофирамо неколико датума прекида водо и елeктроснабдијевања:

-8. јуна 1992. године муслимани су искључили струју на трафостаници Храсница и на тај начин Војковиће, Грлицу, Крупац и Касиндо (око 7.000 становника) оставили без електричне енергије све до августа 1992.године, а прије тога у априлу су им искључили воду.

-19. јуна 1992. године муслимани су искључили струју за цијелу Српску Илиџу (око 20.000 становника).

-22. јула 1992. године муслимани су гранатирањем инсталација на локалитету Бачево онемогућили снабдијевање воде становника Сарајева на десној обали Миљацке.

-4. августа 1992. године муслимани су срушили далековод у Храсници и оставили западни дио Српске Илиџе без струје све док није направљен „ратни“ далековод Пале-Вогошћа-Рајловац-Српска Илиџа.

Поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената или странице дневних новина, који је везан за период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

 

Коментари 0
Повезане вијести
„Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја „Васкршње радости“ у Источној Илиџи 8. маја
Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа Одржан састанак са представницима Удружења пчелара „Рој“ из Источне Илиџа
Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи Општина Источна Илиџа финансијски подржава одлазак дјеце у школу у природи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 39m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 12m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 53m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 4m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 18m
    0