Sjećanje na "Cisterne života" i antisrpsku kampanju sarajevskih i zapadnjačkih medija 1992. godine

10.06.2022. 11:12
0
IZVOR: katera.news

U toku ratnih sukoba 92-95 srpski narod Ilidže je bio opredijeljen da se brani i čuva svoju teritoriju i stanovništvo. Međutim, srpski neprijatelji, džihadlije i ustaški bojovnici, okvalifikovali su Srbe kao agresore koji u blokadi drže Sarajevo. Srpska strana je optuživana da sprečava redovno snabdijevanje Sarajeva vodom, gasom i električnom energijom. Naravno, to je bio samo dio antisrpske kampanje koju su provodili sarajevski, ali i mnogi zapadnjački mediji.

Stvarnost je bila sasvim drugačija. Elektroenergetski sistem i vodovodna mreža bili su uvezani, tako da sistem vodnih pumpi Bačevo koji se nalazio na teritoriji Srpske opštine Ilidža, nije mogao funkcionisati bez električne energije koja je za ovaj prostor bila isporučivana sa HE „Bogatići“, koja je bila pod kontrolom tzv. Armije BiH. Neprestano muslimansko granatiranje vodozaštitne zone Bačevo uzrokovalo je kvarove na elektromreži i pumpama, pa voda nije mogla biti distribuisana Sarajevu, ali ni Srpskoj Ilidži. O tome govore dokumenti i fotografije koje danas objavljujemo. Oni su dokaz da su muslimani granatiranjem uzrokovali oštećenje elektromreže, a onda posljedično prekid vodosnabdijevanja Sarajeva. Prema tome, optužbe da je srpska strana „gušila Sarajevo“ prekidom dostave vode i energenata, ostaju bez utemeljenja.

Slična situacija je bila i sa snabdijevanjem Sarajeva plinom. Npr. Juka Prazina je sa svojom bandom 14. maja 1992. godine oštetio plinsku stanicu u Otesu, a za to su, naravno, bili optuženi Srbi. Srpska strana nije blokirala distribuciju plina Sarajevu, a kao dokaz može poslužiti podatak naveden u knjizi N. Ajnadžića („Odbrana Sarajeva“) koji kaže da je tokom rata 70 hiljada domaćinstava koristilo plin, a da se jedan dobar dio prvi put u ratu priključio na gasnu mrežu. Uostalom, višemilionski ratni dug prema Ruskoj Federaciji govori u prilog tome da su u Sarajevu potrošene ogromne količine plina.

Apostrofiramo nekoliko datuma prekida vodo i elektrosnabdijevanja:

-8. juna 1992. godine muslimani su isključili struju na trafostanici Hrasnica i na taj način Vojkoviće, Grlicu, Krupac i Kasindo (oko 7.000 stanovnika) ostavili bez električne energije sve do avgusta 1992.godine, a prije toga u aprilu su im isključili vodu.

-19. juna 1992. godine muslimani su isključili struju za cijelu Srpsku Ilidžu (oko 20.000 stanovnika).

-22. jula 1992. godine muslimani su granatiranjem instalacija na lokalitetu Bačevo onemogućili snabdijevanje vode stanovnika Sarajeva na desnoj obali Miljacke.

-4. avgusta 1992. godine muslimani su srušili dalekovod u Hrasnici i ostavili zapadni dio Srpske Ilidže bez struje sve dok nije napravljen „ratni“ dalekovod Pale-Vogošća-Rajlovac-Srpska Ilidža.

Povodom obilježavanja prvih 30 godina opštine Srpska Ilidža, čitaoci će imati priliku da, svakog petka,  u 12 časova, pogledaju novi set dokumenata ili stranice dnevnih novina, koji je vezan za period od 1992. do 1996. godine, kada je stvarana Srpska zemlja.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 Preuzimanje teksta ili fotografija, bez odobrenja autora je strogo zabranjeno!

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
„Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja „Vaskršnje radosti“ u Istočnoj Ilidži 8. maja
Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža Održan sastanak sa predstavnicima Udruženja pčelara „Roj“ iz Istočne Ilidža
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 2m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    11h 16m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 6m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    12h 21m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 4m
    0