Скандал у Љубљани: Љекари одстранили желудац здравом пацијенту!

16.02.2024. 20:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На Институту за онкологију у Љубљани оперисан је пацијент којем је одстрањен желудац иако није имао рак, а до грешке је дошло због мијешања узорака ткива два пацијента.

Операција је извршена у јануару, а детаљи о случају објављени су данас на конференцији за новинаре званичника из ове медицинске установе и словеначког Министарства здравља.

Директорка Медицинског центра "Барсос" Урше Мурн навела је да је до инцидента дошло због мијешања узорака ткива, што је довело до тога да је погрешан пацијент упућен на операцију, пренијели су словеначки медији.

Она је навела да је 4. октобра 2023. године у њиховом медицинском центру урађена гастроскопија желуца код два пацијента и обојици је узет узорак за хистопатолошки преглед. Узорци су потом послати на Институт за патологију Медицинског факултета Универзитета у Љубљани, гдје је у једном узорку откривено присуство ћелија рака, а у другом не.

Пацијент, код којег је на основу тих резултата откривен рак, упућен је даље лијечење и операцију. Након штому је желудац извађен, одстрањено ткиво је послато на даљу анализу, а у њему није се показало присуство ћелија рака.

Гастроенторолог је заказао преглед са сваким од пацијената и објаснио обојици да су узорци замијењени прије анализе. У току је истрага на који начин је дошло до грешке.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде? Струја у Српској би могла да поскупи након пресуде у корист словеначке електропривреде?
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    6h 2m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 32m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 46m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    21h 3m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 33m
    0