Skandal u Ljubljani: Ljekari odstranili želudac zdravom pacijentu!

16.02.2024. 20:30
0
IZVOR: srna.rs

Na Institutu za onkologiju u Ljubljani operisan je pacijent kojem je odstranjen želudac iako nije imao rak, a do greške je došlo zbog miješanja uzoraka tkiva dva pacijenta.

Operacija je izvršena u januaru, a detalji o slučaju objavljeni su danas na konferenciji za novinare zvaničnika iz ove medicinske ustanove i slovenačkog Ministarstva zdravlja.

Direktorka Medicinskog centra "Barsos" Urše Murn navela je da je do incidenta došlo zbog miješanja uzoraka tkiva, što je dovelo do toga da je pogrešan pacijent upućen na operaciju, prenijeli su slovenački mediji.

Ona je navela da je 4. oktobra 2023. godine u njihovom medicinskom centru urađena gastroskopija želuca kod dva pacijenta i obojici je uzet uzorak za histopatološki pregled. Uzorci su potom poslati na Institut za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, gdje je u jednom uzorku otkriveno prisustvo ćelija raka, a u drugom ne.

Pacijent, kod kojeg je na osnovu tih rezultata otkriven rak, upućen je dalje liječenje i operaciju. Nakon štomu je želudac izvađen, odstranjeno tkivo je poslato na dalju analizu, a u njemu nije se pokazalo prisustvo ćelija raka.

Gastroentorolog je zakazao pregled sa svakim od pacijenata i objasnio obojici da su uzorci zamijenjeni prije analize. U toku je istraga na koji način je došlo do greške.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO) Snijeg pada u Sloveniji i Hrvatskoj (VIDEO)
Struja u Srpskoj bi mogla da poskupi nakon presude u korist slovenačke elektroprivrede? Struja u Srpskoj bi mogla da poskupi nakon presude u korist slovenačke elektroprivrede?
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 59m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 54m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 5m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    13h 20m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    21h 13m
    0