Школско звоно окупља 118.000 ђака

31.08.2023. 12:46
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Школско звоно озваничиће сутра почетак наставе у свим основним и средњим школама у Српској, а након љетног распуста у клупе ове године сједа 118.000 ђака, који ће, за разлику од претходних година, знање упијати под будним оком школских полицајаца и уз већи број стручних сарадника.

Представници школа, чије су просторије током распуста освјежене и обновљене, кажу да је све спремно за почетак школске 2023/2024. године која са собом уз мјере превенције вршњачког насиља доноси и низ промјена о питању програма, али и 24 нова уџбеника. За оне који се тек упознају са школским обавезама, у знак добродошлице првог дана биће приређене приредбе и уручени пригодни поклони.

Да је све спремно за нови почетак, потврдио је и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић који каже да су све своје планове спровели на вријеме.

- Одржано је стручно савјетовање комплетног наставног кадра. Сви нови програми, који су планирани од септембра, су одобрени, тако да нема никаквих препрека да школска година почне - казао је Дамјановић пожељевши ђацима и наставницима срећан почетак нове школске године.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић казао је за “Глас” да настава почиње у свим школама на подручју Бањалуке, Котор Вароша, Кнежева, Челинца, Мркоњић Града, Шипова и Рибника.

- Због повећаног броја предмета и група ученика бањалучка Грађевинска школа је у проблему, јер нема довољно простора, али то није разлог да настава не почне на вријеме. Тај проблем ћемо рјешавати у ходу - рекао је Бајић који је уједно и директор ове школе.

Посљедње припреме за почетак школске године приводе крају и директори средњих школа са подручја Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Костајнице, Српца, Градишке и Прњавора. Према ријечима предсједнице Актива директора средњих школа те регије Дражене Мршић, приједорска Гимназија има мања оштећења крова, али то неће представљати проблем за почетак школске године, јер не прокишњава, а санација је планирана ускоро.

- Олујно невријеме у протеклом периоду је оштетило и кров на објекту гдје су смјештене Електротехничка и Машинска школа у Приједору, али најважније је да ученици нису угрожени, само би евентуално веће падавине могле направити проблеме - рекла је Мршићева и додала да препрека за почетак наставе није ни оштећење крова Центра средњих школа “Иво Андрић” у Прњавору.

Ђаке с нестрпљењем ишчекују и у основним школама у регији Источно Сарајево. Предсједница овог актива Јелена Чанчар казала је да је свих 18 основних школа са овог подручја што се тиче техничко-материјалних услова спремно за сутрашњи долазак ђака.

- Неки конкурси за кадар још су у току, али и то ће у складу са законом бити завршено. Приводимо крају припреме за свечани дочек првачића - казала је Чанчарева. У новој школској години акценат ће, истакла је она, бити стављен на васпитни рад са основцима.

- Посебно је значајно то што је ове године васпитни рад на првом мјесту, јер сматрам да школе имају веома важну улогу у томе - рекла је Чанчарева.

Настава ће почети и у свим основним школама на подручју регије Бијељина, потврдио је предсједник Актива директора Предраг Рачановић. Он истиче да ће од 1. септембра ђацима и наставницима у свим школама бити доступан приручник “Здрави животни стилови” који је објавило и обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске, а служиће у сврху реализације часова одјељењских заједница.

- Приручник је веома интересантан и сврсисходан. Акценат ће се, између осталог, ставити и на партнерски однос са породицом, родитељима ученика, гдје ће стручне службе израдити програме с циљем спречавања насиља и обезбјеђивања безбједног боравка ученика у школи - рекао је Рачановић.

Влада Српске обезбиједила је бесплатне уџбенике за ученике од првог до четвртог разреда основних школа, побједнике републичког такмичења у школској 2022/2023. години, основце од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са троје и више дјеце, кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица, као и дјецу кориснике права на личну инвалиднину. Бесплатни уџбеници обезбијеђени су и за одличне ученике од петог до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце.

“Глас” поклања

“Глас Српске” је и ове године припремио поклоне за школарце који се већ од сутра могу наћи уз примјерак “Гласа”. Ученике у новинама првог дана школе очекује распоред часова, током викенда словарица, док је понедјељак планиран за таблицу множења. Периодни систем елемената у новинама је предвиђен у уторак, док је сриједа резервисана за постер са анатомијом људског тијела. У најстаријем дневном листу у Српској и БиХ истичу да је ријеч о традиционалним поклонима које “Глас Српске” обезбјеђује у сарадњи са партнерима “Аура осигурање”, “EIB Internationale”, НЛБ банка, “Тржница” и “Дунав осигурање”, а све с циљем да обрадују ђаке поводом почетка нове школске године.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 47m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 43m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 27m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 39m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 12m
    0