Скоро 34.000 жена у Српској без посла

16.03.2023. 08:45
0
ИЗВОР: nezavisne.com

До краја фебруара ове године на бироу је било 33.860 жена у Српској, што је за 3.894 мање него у истом периоду лани, потврдили су за "Независне новине" из Завода за запошљавање Републике Српске (ЗЗ РС).

Иако звучи охрабрујуће то што је тај број у паду, и даље су ове бројке високе, јер је од укупног броја незапослених, скоро 53 одсто особа женског пола.

- На евиденцију незапослених Завода за запошљавање Републике Српске закључно са 28. фебруаром ове године евидентирана су 64.034 незапослена лица, од чега 33.866 или 52,9 одсто особа женског пола - рекли су из ове установе.

Како наводе, у истом периоду лани на евиденцији незапослених било је пријављено 71.927 особа, од чега 37.760 или 52,5 одсто жена.

Њихову подаци показују и да је највише незапослених жена од 30 до 50 година старости, и то са средњом стручном спремом.

- Од укупног броја евидентираних жена на Заводу, 47 одсто њих, односно 15.966, има од 30 до 50 година, док их је највише са средњом школом, и то њих 4.918 - рекли су из ЗЗ РС.

Поражавајући су и подаци да су чак 3.192 жене које траже посао са високом стручном спремом, а да су корак иза њих и квалификоване раднице, и то нешто више од 4.346 њих.

Према подацима Завода, крајем прошле године највише незапослених жена које активно траже посао било је у Бијељини, и то њих 3.672.

Мирзета Томљановић, техничка координаторка Фондације "Лара" у Бијељини, казала је за "Независне новине" да је потребно да се системски рјешавају питања запошљавања жена.

- Ми смо у Бијељини склопили неке неформалне споразуме, па ако имамо жене које нам се обраћају и траже посао, ми их повезујемо са фирмама, те им помажемо да пишу ЦВ и остало што треба, односно на неки начин посредујемо, али даље искључиво зависи од њих и послодавца да ли ће добити и задржати тај посао - рекла је Томљановићева.

Додаје да, осим тога, имају и своју женску задругу која се бави услугама чишћење, гдје такође посредују у случају да се појави потреба, но, како каже, то није стални посао.

Она истиче да би вјероватно било и мање насиља над женама да је више њих запослено.

- Све то доводи до закључка да се морају систематски рјешавати нека питања у друштву, као што су питања социјалних станова, запошљавања жена и бројна друга. Било би другачије када би систем све то могао пружити женама жртвама насиља, а овако се оне налазе у зачараном кругу, гдје су присиљене да се врате - истакла је Томљановићева.

На питање да ли су до сада имали програме који се тичу управо запошљавање жена, из Завода су казали да до сада није било програма који су стриктно намијењени запошљавању женске популације, али да су по сваком програму који су до сада реализовали право учешћа равноправно имали и жене и мушкарци.

Аутор: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10h 59m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    22h 59m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    8h 28m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    7h 46m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    2h 42m
    0