Скоро сваки други притвореник у Бихаћу мигрант

17.07.2020. 09:22
0
ИЗВОР: Nezavisne

На подручју Унско-санског кантона све је већи број кривичних дјела чији су починиоци мигранти, а тиме је повећан и број илегалних страних држављана који заврше у притворским јединицама Казнено-поправног завода "Луке" у Бихаћу.

Према ријечима Едхама Велаџића, директора ове установе, скоро сваки други притвореник током досадашњег дијела календарске године био је из реда ове популације.

- У протеклој години од свих особа које су примљене код нас у притвор око 25 посто били су мигранти. Ове године тај број је додатно увећан, па од укупног броја притвореника око 45 посто отпада на мигранте - казао је Велаџић.

Према његовим ријечима, различита су кривична дјела због којих су мигранти у притвору, а највише их је из Сирије, Алжира, Пакистана, Авганистана, Марока, Туниса, Ирака и Либије.

- Под сумњом су да су починили кривична дјела убиство, разбојништво, силовање, тешке крађе, паљевине, трговина наркотичким средствима и напад на службена лица. Сигуран сам да је ту и један број особа које се могу довести у везу с терористичким активностима и они би требало да буду под опсервацијом сигурносних структура у нашој земљи - сматра Велаџић. Према његовим ријечима, постоји доста недоречености у поступању према илегалним страним држављанима, а један од проблема је и коме их предати по одслужењу затворске казне.

У највећем броју случајева такве особе се предају Служби за послове са странцима. Према полицијским процјенама, тренутно на подручју Унско-санског кантона борави око 7.000 миграната, а свега њих око 3.000 смјештено је у прихватне центре.

Портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић истиче како се пропорционално повећању њиховог броја повећава и број кривичних дјела чији су они извршиоци.

- У првих шест мјесеци ове године полиција је легитимисала преко 15.000 миграната. То је оно што смо ми утврдили, али је засигурно та бројка много већа. Ако узмемо у обзир колико их тренутно има на подручју кантона, закључујемо да их је значајан број успио прећи и пронаћи пут ка земљама Европске уније - казао је Шиљдедић.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Затворенике нема ко да лијечи Затворенике нема ко да лијечи
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 46m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 59m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 28m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 1m
    0