Скоро утростручен износ казни, мање затворених локала у Српској

27.07.2020. 08:53
0
ИЗВОР: Nezavisne

Након ступања на снагу измјена и допуна Закона о фискалним касама, чија је примјена у Српској почела у јулу прошле године, износ изречених новчаних казни повећан је за готово три пута у односу на упоредни период претходне године.

Истовремено, како је за "Независне новине" потврђено из Пореске управе Републике Српске, смањен је број изречених мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана.

Како је речено из Пореске управе РС, њихови инспектори су од 1. јула прошле до 30. јуна ове године извршили 3.141 контролу евидентирања промета преко фискалних каса. Због утврђених неправилности, у том периоду издали су 1.427 прекршајних налога на укупан износ казне 2.875.990 марака.

- Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 88 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 и 30 дана - прецизирали су из Пореске управе РС.

Њихови инспектори су од 1. јула 2018. до 30. јуна прошле године извршили 3.523 контроле евидентирања промета преко фискалних каса, а тада су због утврђених неправилности издали 1.572 прекршајна налога на укупан износ казне 1.082.998 марака.

- Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 557 пореских обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана - појаснили су из Пореске управе РС.

Горан Маричић, директор Пореске управе РС, подсјећа да су измјенама и допунама Закона о фискалним касама, које су на снагу ступиле 17. јула прошле године, прописане строже казне за непоштовање одредаба тог закона, па су новчане казне вишеструко повећане. 

- Такође, прописано је и да уколико порески обвезник код којег је утврђен прекршај у року од 72 сата пореском инспектору достави доказ о уплати изречене новчане казне неће му бити изречена и мјера забране обављања дјелатности у трајању од 30 дана - истиче Маричић.

Дакле, казне су повећане само у дијелу који се односи на неевидентирање промета преко фискалних каса и неиздавање рачуна, док остале казне за на примјер ако се не пошаље дневни извјештај, сервисну књигу итд. нису повећаване већ су остале као у претходном Закону о фискалним касама. 

Прописано је да су због неиздавања фискалних рачуна казне за предузетнике у распону од 4.000 до 8.000 КМ, за правна лица од 8.000 до 16.000 КМ и за одговорно лице у правном лицу од 2.000 до 4.000 КМ. 

У случају да порески обвезник у року од годину дана понови исти прекршај, прописана је двоструко већа новчана казна.

Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у Републици Српској, каже да је његов став да се закон треба поштовати.

- Ако је закон рекао да се морају издавати фискални рачуни, треба да се издају. Да ли се то примјењује у сто одсто случајева у угоститељској бранши? Нажалост, не. Знате који је одговор угоститеља када причамо с њима? 'Велики су парафискални намети' -рекао је Татић.

Пореска управа РС још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области. Све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе: kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Казне за неиздавање фискалних рачуна:

За предузетнике  4.000 до 8.000 КМ

За правна лица 8.000 до 16.000 КМ

За одговорно лице у правном лицу  2.000 до 4.000 КМ 

Коментари 0
Повезане вијести
Ново милионско задужење Српске на Бањалучкој берзи Ново милионско задужење Српске на Бањалучкој берзи
Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице Осмочлана породица Паспаљ примјер сложне и вриједне породице
Двојица Фочака претукла Билећанина Двојица Фочака претукла Билећанина
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    22h 43m
    0
  • Прије 32 године формирана легендарна Српска гарда Илиџа (ФОТО)
    4m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    18h 27m
    1
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    20h 51m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    21h 5m
    0