Skoro utrostručen iznos kazni, manje zatvorenih lokala u Srpskoj

27.07.2020. 08:53
0
IZVOR: Nezavisne

Nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama, čija je primjena u Srpskoj počela u julu prošle godine, iznos izrečenih novčanih kazni povećan je za gotovo tri puta u odnosu na uporedni period prethodne godine.

Istovremeno, kako je za "Nezavisne novine" potvrđeno iz Poreske uprave Republike Srpske, smanjen je broj izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana.

Kako je rečeno iz Poreske uprave RS, njihovi inspektori su od 1. jula prošle do 30. juna ove godine izvršili 3.141 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa. Zbog utvrđenih nepravilnosti, u tom periodu izdali su 1.427 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne 2.875.990 maraka.

- Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 88 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana - precizirali su iz Poreske uprave RS.

Njihovi inspektori su od 1. jula 2018. do 30. juna prošle godine izvršili 3.523 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, a tada su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.572 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne 1.082.998 maraka.

- Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 557 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana - pojasnili su iz Poreske uprave RS.

Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS, podsjeća da su izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snagu stupile 17. jula prošle godine, propisane strože kazne za nepoštovanje odredaba tog zakona, pa su novčane kazne višestruko povećane. 

- Takođe, propisano je i da ukoliko poreski obveznik kod kojeg je utvrđen prekršaj u roku od 72 sata poreskom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne neće mu biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana - ističe Maričić.

Dakle, kazne su povećane samo u dijelu koji se odnosi na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neizdavanje računa, dok ostale kazne za na primjer ako se ne pošalje dnevni izvještaj, servisnu knjigu itd. nisu povećavane već su ostale kao u prethodnom Zakonu o fiskalnim kasama. 

Propisano je da su zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne za preduzetnike u rasponu od 4.000 do 8.000 KM, za pravna lica od 8.000 do 16.000 KM i za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 4.000 KM. 

U slučaju da poreski obveznik u roku od godinu dana ponovi isti prekršaj, propisana je dvostruko veća novčana kazna.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj, kaže da je njegov stav da se zakon treba poštovati.

- Ako je zakon rekao da se moraju izdavati fiskalni računi, treba da se izdaju. Da li se to primjenjuje u sto odsto slučajeva u ugostiteljskoj branši? Nažalost, ne. Znate koji je odgovor ugostitelja kada pričamo s njima? 'Veliki su parafiskalni nameti' -rekao je Tatić.

Poreska uprava RS još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti. Sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa:

Za preduzetnike  4.000 do 8.000 KM

Za pravna lica 8.000 do 16.000 KM

Za odgovorno lice u pravnom licu  2.000 do 4.000 KM 

Komentari 0
Povezane vijesti
Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi Novo milionsko zaduženje Srpske na Banjalučkoj berzi
Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice Osmočlana porodica Paspalj primjer složne i vrijedne porodice
Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina Dvojica Fočaka pretukla Bilećanina
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    1h 54m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    20h 17m
    1
  • Željko Pržulj - "Sami na svijetu" (odlomak)
    22h 41m
    0
  • Milan Rakić, pjesnik, diplomata i tajni agent: Volio je dvije žene i oslobodio Kosovo
    22h 55m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    21h 44m
    0