Скупља обука фирме оставља без возача

19.08.2023. 09:46
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Надлежни у БиХ креирали су нови цјеновник обуке за возачки испит према којем ће, уколико се усвоји, услуге ауто-школа поскупјети дупло, а више цијене према ријечима превозника представљаће огроман удар на компаније које кубуре са недостатком возача.

Наиме, Министарство комуникација и транспорта БиХ припремило је преднацрт одлуке о јединственим минималним прорачунским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возача моторних возила, а према том документу који је у посједу “Гласа Српске” кандидати би час обуке за Б категорију, умјесто садашњих 15 КМ плаћали 23,38 КМ без ПДВ-а.

То је наљутило превознике у Српској, јер ће, како кажу, многи грађани ће због високих цијена одустати од обуке што ће аутоматски резултовати падом броја професионалних возача, за којим домаће тржиште рада и сада вапи.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже за “Глас” да је у Српској и у ФБиХ већ дуже вријеме дефицитаран кадар возача са Ц, Е и Д категоријом, те да је само на основу те чињенице апсурдно да поскупи полагање возачког испита.

- Уколико дође до поскупљења то ће бити огроман удар на фирме. Додатно ће нам отежати и овако тешку ситуацију. Сада младићу од 21. годину, да положи за Ц и Е категорију и квалификује се за професионалног возача уз  полагање државног испита, треба између 7.000 и 8.000 КМ, а ако обука поскупи требаће му и 10.000 КМ. Питам се ко то може платити? Цијене треба смањити да надокнадимо пријеко потребан кадар - сматра Грбић.

Власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић каже за “Глас” да полагање возачког испита за Б категорију тренутно у просјеку кошта између 550 и 650 марака, а према новом цјеновнику би било око 1.100. 

- Теоретска настава према цијенама које су предложене коштала би око 240 КМ, а практична обука више од 800 КМ за 35 часова. Слична одлука је била у Хрватској, али им је Европска комисија наложила измјене јер европски Закон о заштити потрошача, као и Закон о конкуренцији не дозвољавају да држава одређује цијену услуге у приватном сектору. Формирање цијена мора бити слободно - категоричан је Јаћимовић.

Он је истакао да су ауто-школе у Бањалуци лани имале 3.000 кандидата мање у односу на годину раније.

- Ове године тај пад биће још драстичнији јер, ем што нема младих, ем је криза у земљи. Поскупљење ће само продубити проблем недостатка возача за камионе и аутобусе, који и сада возе пензионери - тврди Јаћимовић.

Оно што их тјеши јесте дуг пут који чека усвајање предложеног цјеновника што су потврдили и у Министарству комуникација наводећи да је преднацрт одлуке достављен на мишљење надлежним министарствима образовања, након чега ће бити спроведене јавне консултације.

Предложене минималне цијене наставног часа, по категоријама (у КМ)

А   28,06

Б   23,38

Ц   46,76

Д   70,14

-  Како је у овој фази још радни материјал, износ цијене који ће у коначници бити предложен, тек треба бити утврђен уз консултације са свим релевантним учесницима процеса - појашњавају у министарству.

Додају да је обавеза доношења одлуке о јединственим минималним цијенама наставног часа прописана Законом о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја у БиХ који је на снази од 2017. године.

- С обзиром да предметна област још није уређена, поново смо покренули активности са циљем доношења овог прописа, а на иницијативу бројних ауто-школа у земљи - рекли су у ресорном министарству, које је и 2018. године креирало одлуку о минималним цијенама обуке али она никада није усвојена.

Циљеви

У Министарству комуникација и транспорта БиХ кажу да је циљ доношења одлуке о минималним цијенама полагања возачког испита елиминисање нелојалне конкуренције и неприродно ниска цијена оспособљавања у појединим ауто-школама, а која иде на уштрб квалитета процеса обучавања.

- Ступањем на снагу ове одлуке ауто-школе би и даље слободно формирале цијене оспособљавања, али би приликом утврђивања цјеновника биле у обавези да се придржавају минималних прописаних цијена - рекли су у министарству.

 

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Maja 19.08.2023. 13:02
    Zna li neko koliko sada izađe polaganje za B kategoriju, sve komplet?
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 19.08.2023. 11:06
    Vožnja je stvar prakse,omogućiti roditeljima da obučavaju svoju djecu sa svojim autima i da se plate samo polaganja.To bi ba kraju za B kategoriju koštalo 300.oo km.
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Цијена јагњади пада, потражња никад гора Цијена јагњади пада, потражња никад гора
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 56m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 24m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 34m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 6m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 39m
    0