Скупо гориво погурало продају хибрида

21.11.2023. 18:37
0
ИЗВОР: glassrpske.com

БиХ је за десет мјесеци ове године увезла 1.138 хибридних аутомобила, два и по пута више него у истом периоду лани, а томе је према ријечима упућених, уз олакшице приликом царињења највише допринио енорман раст цијене горива.

Наиме, на основу одлуке Савјета министара БиХ до краја године царинска стопа за увоз нових хибридних аутомобила износи пет одсто, док за електрична возила износи нула.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја октобра ове године у БиХ су стигла хибридна возила у вриједности од 58 милиона марака, а међу њима су 884 нова.

- Од јануара до краја октобра лани БиХ је увезла 452 хибридна возила, од којих је 339 нових, а укупна вриједност износила је 24,1 милион марака - истакли су УИО.

Евиденције показују да је повећан и увоз електричних аутомобила којих је за десет мјесеци у БиХ увезено 208, а у истом периоду лани 48.

Директор продаје у компанији “Сладабони”, која у понуди има возила марке “тојота”, Дарко Поповић казао је за “Глас Српске” да је потражња за хибридним и електричним аутомобилима ове године осјетно већа у односу на претходне године.

- Продаја аутомобила свих врста ове године већа је за 20 одсто у односу на лани. Међутим, код нас су хибридна возила нешто траженија од електричних, јер примјера ради, неко ко путује ван граница БиХ никад не зна колико се може задржати у колони чекајући да пређе у другу државу - рекао је Поповић.

Објашњава да су хибриди по том питању сигурнији, јер уколико возач нема у близини пунионицу за возила на електрични погон може да пређе на гориво.

Кад је цијена возила у питању Поповић је истакао да су тренутно повољнија хибридна, јер је батерија јефтинија.

- Хибридна и електрична возила су ове године, због царинских олакшица, сигурно јефтинија за десет одсто што је, између осталог, допринијело да се купци ове године више одлучују управо на ове четвороточкаше, јер нико не може бити сигуран да ли ће ове подстицајне мјере бити продужене и на наредну годину - рекао је Поповић.

Додао је да је раст цијена горива у претходном периоду, такође, један од разлога пораста популарности хибридних и електричних возила, који знатно мање троше у односу на аутомобиле који користе бензин или дизел, а при томе мање загађују средину.

Економиста Марко Ђого казао је да се одлука Савјета министара о смањењу и суспензији царинских стопа показала као веома стимулативна, што поткрепљују и подаци о увозу за ову годину.

- Смањење и укидање царина је допринијело повећању увоза хибридних и електричних возила, а дугорочно посматрајући усљед ове кризе и енормног раста цијене горива куповина ових аутомобила се показује као добра одлука - рекао је Ђого.

Додао је да би требало још више наставити стимулисати куповину ових четвороточкаша, јер се на овај начин, између осталог, утиче на смањење загађења ваздуха и заштиту животне средине.

Моторна возила

Према подацима УИО, БиХ је у протеклих десет мјесеци ове године увезла 68.309 возила, што је за 24.215 више у односу на исти период лани.

- Од укупног броја аутомобила увезених ове године, вриједних 854,72 милиона КМ, половних је 60.256, а нових 8.053 возила - наводе у УИО.

Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  12h 4m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  7h 29m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  11h 55m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  12h 47m
  0
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  3h 4m
  0