Скупштина града Источно Сарајево: Усвојен ребаланс буџета у износу од 13.877.454 КМ

13.10.2020. 14:45
0
ИЗВОР: Катера

На данашњој 32. редовној сједници Скупштине града Источно Сарајево усвојен је Приједлог ребаланса буџета за ову годину у износу од 13.877.454 КМ, што представља повећање у односу на планирани буџет за 2.593.023 КМ.

Такође, одборници су усвојили извјештај о извршењу буџета града за шест мјесеци ове године, а како је истакао градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић приходи износе око 45.5 одсто, што значи, објашњава Вуковић, да је буџет подбацио за 4.5 одсто у односу на жељени резултат за тих привих шест мјесеци.

- С друге стране морам да кажем да смо трошили рационално, као и увијек, и без обзира на ту чињеницу што смо имали мање прихода, потрошили смо 39 одсто буџета за првих шест мјесеци – појаснио је Вуковић, додавиши да је дневним редом данашње сједнице обухваћено неколико тачака из Програма рада Скупштине за ову годину, али да је једна од најбољих отписивање 26. 000 КМ дугова по закупу станова породица палих бораца.

Слика

- Ова одлука обухвата шест породица са Пала и три са подручја Источног Новог Сарајева и њом смо омогућили бесплатно укњижење станова тих породица који су до сада били корисници станова, а након овога ће постати трајни власници. Нама преостаје да рјешавамо остале стамбене јединице у којима живе породице лошијег социјалног стања и расељена лица – истакао је Вуковић.

Он је нагласио да је Скупштина данас донијела још једну важну одлуку о отписивању дуга у износу од 64.000 КМ по основу кориштења грађевинског материјала по Пројекту два градње Српског Сарајева, која се односи на борачке категорије лошег имовног стања.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић у обраћању новинарима рекао је да очекује да ће до краја године успјети санирати проблеме изазване смањеним приходима од ПДВ-а, али и истакао да на другим буџетским позицијама имају боља остварења.

Вуковић се осврнуо и на усвојену информацију о стању здравствене заштите, али највише расправе вођено је око стања у Болници "Србија" и одласка љекара из ове здравствене установе.

- Неспорно је да у овом новом објекту имамо боље услове и за особље и за пацијенте, али због тога не можемо да „под тепих“ гурамо чињеницу да имамо проблем када је ријеч о кадровској слици овог здравственог центра. Не можемо да жмиримо пред чињеницом да из ове установе одлазе доктори и медицинско особље - рекао је Вуковић и додао да је Градска управа покушала да помогне финансирањем неколико специјализација и субспецијализација.

Према његовим ријечима, у Републици Српској постоји системска грешка када је ријеч о здравству и да законска регулатива и приходи које има Здравствени фонд, а који финанисира здравствене установе, нису добри.

Слика

- Проблеми се не могу ријешити док се све не постави на здраве ноге  – закључио је Вуковић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић такође се осврнуо на усвојене информације о стању у Болници "Србија", рекавши да је оно турбулентно, јер смо свакодневно свједоци одласка кадрова и врло уважених експератаа из различитих области медицине.

- Неко ће рећи да је то тренд у цијелој Републици Српској, али он треба да се прекине. Морају се подузети мјере, тако што ће се повећати лични доходци љекарима, јер то је основни разлог зашто они одлазе у федерално Сарајево или у иностранство – рекао је Лучић

Како истиче, још један од проблема је и неплаћање пореза и доприноса радницима Болнице "Србија", као и дуг према добављачима, што директно утиче на буџет општине Источна Илиџа на чијем подручју се налази.

- То је неприхватљиво и кажњиво, а за ово кривично дјело по Кривичном законику Републике Српске слиједе новчане или казне затвора до једне године  – напоменуо је Лучић додавши да Влада Републике Српске подржава овакву политику, а они су ти који предлажу законе и истовремено их крше.

Слика

- Задужење Болнице „Србија“, до фебруара ове године, износило је преко 43,3 милиона КМ за доприносе и порезе, а то директно утиче на буџет општине Источна Илиџа.. Више од 10 одсто тих средстава, преко Пореске управе треба да буде уплаћено овој општини јер је највећи број њених запосленика из ове општине, тако да Болница „Србија“ општини Источна Илиџа дугује милион КМ  - рекао је Лучић.

Он је нагласио да су представници СНСД-а Источно Сарајево остали нијеми на иницијативу града Требиња који планира да у том граду изгради клинички центар и ту пребаце једно одјељење Медицинског факултета у Фочи, што је директно у супротности са Законом о здравственој заштити Републике Српске.

- По закону одјељење се може основати само у сједишту Универзитета, а то је Источно Сарајево - истакао је Лучић.

Он је закључио да је Скупштина данас, на иницијативу невладиних организација, усвојила и Декларацију "Градови без брана", која се противи изградњи нових мини-хидроелектрана на подручју града с циљем заштите животне средине.

Коментари 0
Повезане вијести
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију Савјет безбједности УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 3m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 48m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 47m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 53m
    0