Скупштина општине Источна Илиџа: Доктору Лазићу постхумно додијељена Повеља општине Источна Илиџа

31.07.2020. 13:38
2
ИЗВОР: Катера

Данас је у сали Административног центра Владе Републике Српске одржан наставак 27. редовнe сједницe Скупштине општине Источна Илиџа.

Потпредсједник Скупштине општине Источна Илиџа Јован Трапара потврдио је да су најбитније тачке Дневног реда на данашњој сједници усвојене, а како сам наводи, једна од најважнијих је да дође до ребаланса буџета општине због посљедица вируса корона.

- Усвојили смо још једну јако битну тачку дневног реда, а то је одлука о именовању улице по упокојеном доктору Лазићу – рекао је Трапара.

Он је додао да ће то бити једна од улица на Добрињи I.

Трапара је напоменуо да скупштинска већина постоји и да је све регуларно, иако је дошло до промјене у скупштинским клупама, с обзиром на то да је досадашњи одборник ДЕМОС-а Љубоја поднио оставку.

- Љубоја је поднио оставку због сукоба интереса, пошто се вратио на радно мјесто у Сарајево.  Када изборна комисија додијели мандат новом одборнику, скупштинска већина ће постојати као и до сада – закључио је Трапара.

У обраћању медијима, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општини Источна Илиџа Небојша Шешлија рекао је да су усвојене мјере за помоћ сузбијања посљедица изазваних вирусом корона, а тичу се, како истиче, привреде и привредних дјелатности на подручју општине.

- Заједнички став Скупштине општине и начелника општине је да се средства треба обезбиједити из редовних прихода, а не кредитиних задужења – рекао је Шешлија.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа истакао је да у иницијалном приједлогу програма и мјера у сузбијању посљедица ковид вируса на привреду, јасно пише да треба усагласити скидање одређених капиталних пројеката, што он, како истиче, не подржава.

- Капитални пројекти ће зауставити одређене јавне радове и тако усложнити привредну ситуацију на територији општине Источна Илиџа. С тога, приједлог је био да се иде према кредитном задужењу и да се из тих средстава обезбиједе средства за превазилажење ове ситуације. Међутим, није постојала могућност да то скупштинска већина нити прихвати, нити одбије, па смо, као одговорни људи, прије свега, направили одређени компромис и усагласили да се приликом ребаланса буџета одреде извори прихода за реализацију овог програма – објаснио је Божовић.

Он је додао да ће комисија коју ће чинити представници сваке политичке партије донијети одлуку који ће се пројекат скинути са буџета и како ће се кориговати ребаланс буџета да би се средста обезбиједила.

- С тим треба ићи брзо, с обзиром на то да нас у септембру очекује нови талас корона вируса, а посљедице ће тада, сигурно бити веће. Оно што је привреда општине Источна Илиџа претрпила биће санирано или ћемо покушати санирати кроз четири мјере које се односе на привредне субјекте са ове општине – напоменуо је Божовић.

Како Божовић истиче, ове мјере ће се односити и на оне привреднике који су слабије пословали у овим условима, иако су могли да раде.

- На ове субјекте се не обраћа довољно пажње, а тренутно су у ситуацији да ће тешко опстати и наставити са радом – рекао је Божовић.

Он је истакао да је на његову иницијативу постхумно додијељена Повеља општине Источна Илиџа доктору Миодрагу Лазићу.

- Ново шеталиште је на подручју општине Источна Илиџа, дужине је 500 метара и то ће, вјероватно, бити најурбанија улица у општини, а можда и у читавом граду Источно Сарајеву.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, на крају обраћања медијима рекао је да он подржава све одлуке које су усвојене на данашњој сједници.

- Већину одлука је требало да подрже и одборници скупштинске већине, међутим, имамо ситуацију да смо 2019. годину завршили са преко 30.000 буџетских средстава више у односу на расходе, да смо у од октобра 2019. и мали проток скупштинских одлука како је требало да имамо, вјероватно би буџет био значајно већи. Буџет је позитиван, све обавезе дефинисане буџетом су измирене, а постоје они који су гласали против. То више говори о њима. Када је у питању привреда не смије да буде никаквих подјела, нико не смије да ради против интереса грађана јер је брига о њима приоритет општине Источна Илиџа  – закључио је Божовић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ristovic 31.07.2020. 22:02
    Dokle vise, svakako ste prevarom dosi u skupstini na vlast. Kupili ste tog Jovana Traparu ko da je ovan.
  • Generic placeholder image
    Risto S 31.07.2020. 21:58
    Boze dragi ovi iz snsd I njihovu sataliti su unazadili opstinu za 8 mjeseci koliko imaju skupstinsku vecinu. Opstinu su uzadili bar 10 godina.
    Prekidaju infrastructure prokekte od vitslnog interesa za gradjane.
Повезане вијести
Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 46m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 41m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 35m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 44m
    3