Skupština opštine Istočna Ilidža: Doktoru Laziću posthumno dodijeljena Povelja opštine Istočna Ilidža

31.07.2020. 13:38
2
IZVOR: Katera

Danas je u sali Administrativnog centra Vlade Republike Srpske održan nastavak 27. redovne sjednice Skupštine opštine Istočna Ilidža.

Potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Jovan Trapara potvrdio je da su najbitnije tačke Dnevnog reda na današnjoj sjednici usvojene, a kako sam navodi, jedna od najvažnijih je da dođe do rebalansa budžeta opštine zbog posljedica virusa korona.

- Usvojili smo još jednu jako bitnu tačku dnevnog reda, a to je odluka o imenovanju ulice po upokojenom doktoru Laziću – rekao je Trapara.

On je dodao da će to biti jedna od ulica na Dobrinji I.

Trapara je napomenuo da skupštinska većina postoji i da je sve regularno, iako je došlo do promjene u skupštinskim klupama, s obzirom na to da je dosadašnji odbornik DEMOS-a Ljuboja podnio ostavku.

- Ljuboja je podnio ostavku zbog sukoba interesa, pošto se vratio na radno mjesto u Sarajevo.  Kada izborna komisija dodijeli mandat novom odborniku, skupštinska većina će postojati kao i do sada – zaključio je Trapara.

U obraćanju medijima, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštini Istočna Ilidža Nebojša Šešlija rekao je da su usvojene mjere za pomoć suzbijanja posljedica izazvanih virusom korona, a tiču se, kako ističe, privrede i privrednih djelatnosti na području opštine.

- Zajednički stav Skupštine opštine i načelnika opštine je da se sredstva treba obezbijediti iz redovnih prihoda, a ne kreditinih zaduženja – rekao je Šešlija.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža istakao je da u inicijalnom prijedlogu programa i mjera u suzbijanju posljedica kovid virusa na privredu, jasno piše da treba usaglasiti skidanje određenih kapitalnih projekata, što on, kako ističe, ne podržava.

- Kapitalni projekti će zaustaviti određene javne radove i tako usložniti privrednu situaciju na teritoriji opštine Istočna Ilidža. S toga, prijedlog je bio da se ide prema kreditnom zaduženju i da se iz tih sredstava obezbijede sredstva za prevazilaženje ove situacije. Međutim, nije postojala mogućnost da to skupštinska većina niti prihvati, niti odbije, pa smo, kao odgovorni ljudi, prije svega, napravili određeni kompromis i usaglasili da se prilikom rebalansa budžeta odrede izvori prihoda za realizaciju ovog programa – objasnio je Božović.

On je dodao da će komisija koju će činiti predstavnici svake političke partije donijeti odluku koji će se projekat skinuti sa budžeta i kako će se korigovati rebalans budžeta da bi se sredsta obezbijedila.

- S tim treba ići brzo, s obzirom na to da nas u septembru očekuje novi talas korona virusa, a posljedice će tada, sigurno biti veće. Ono što je privreda opštine Istočna Ilidža pretrpila biće sanirano ili ćemo pokušati sanirati kroz četiri mjere koje se odnose na privredne subjekte sa ove opštine – napomenuo je Božović.

Kako Božović ističe, ove mjere će se odnositi i na one privrednike koji su slabije poslovali u ovim uslovima, iako su mogli da rade.

- Na ove subjekte se ne obraća dovoljno pažnje, a trenutno su u situaciji da će teško opstati i nastaviti sa radom – rekao je Božović.

On je istakao da je na njegovu inicijativu posthumno dodijeljena Povelja opštine Istočna Ilidža doktoru Miodragu Laziću.

- Novo šetalište je na području opštine Istočna Ilidža, dužine je 500 metara i to će, vjerovatno, biti najurbanija ulica u opštini, a možda i u čitavom gradu Istočno Sarajevu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, na kraju obraćanja medijima rekao je da on podržava sve odluke koje su usvojene na današnjoj sjednici.

- Većinu odluka je trebalo da podrže i odbornici skupštinske većine, međutim, imamo situaciju da smo 2019. godinu završili sa preko 30.000 budžetskih sredstava više u odnosu na rashode, da smo u od oktobra 2019. i mali protok skupštinskih odluka kako je trebalo da imamo, vjerovatno bi budžet bio značajno veći. Budžet je pozitivan, sve obaveze definisane budžetom su izmirene, a postoje oni koji su glasali protiv. To više govori o njima. Kada je u pitanju privreda ne smije da bude nikakvih podjela, niko ne smije da radi protiv interesa građana jer je briga o njima prioritet opštine Istočna Ilidža  – zaključio je Božović.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Ristovic 31.07.2020. 22:02
    Dokle vise, svakako ste prevarom dosi u skupstini na vlast. Kupili ste tog Jovana Traparu ko da je ovan.
  • Generic placeholder image
    Risto S 31.07.2020. 21:58
    Boze dragi ovi iz snsd I njihovu sataliti su unazadili opstinu za 8 mjeseci koliko imaju skupstinsku vecinu. Opstinu su uzadili bar 10 godina.
    Prekidaju infrastructure prokekte od vitslnog interesa za gradjane.
Povezane vijesti
Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 32m
    0
  • Slani mafini
    13h 53m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 48m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 42m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 11m
    3