Шлеп службе блокирају путеве у Српској јер је власт дала монопол АМС РС

29.12.2021. 16:24
0
ИЗВОР: capital.ba

Власт Републике Српске дала је Ауто-мото савезу (АМС) Републике Српске ексклузиван монопол на уклањање полупаних и покварених аутомобила са јавних путева и површина, а на штету возача и десетина регистрованих приватних фирми које су до сада такође обављале овај посао. 

То је изазвало огорчење приватних власника шлеп-служби који тврде да власт на овај начин уводи монопол, а њих оставља без посла за који су се регистровали и уредно плаћају порез и обавезе.

Приватне шлеп-службе најављују да ће Српску засути приватним тужбама, а неискључују ни могућност блокаде путева, сазнаје портал Capital.

Док се из ресорног министарства правдају, у Ауто-мото савезу тврде да од тога немају никакву корист, него додатни трошак.

„Прогурана“ измјена закона

Прошло је „испод радара“ да је крајем новембра на сједници Народне скупштине Закон о безбједности саобраћаја допуњен и са чланом 94. којим је АМС РС овлаштен да једини може склонити возило са пута ако је оно усљед квара или незгоде онеспособљено за вожњу.

- Полицијски службеник или возач моторног возила дужан је да позове Ауто-мото савез Републике Српске да изврши уклањање возила. Уколико се ради о моторном возилу које није регистровано у Републици Српској, трошкове уклањања или чувања возила, као и предузимање других одговарајућих радњи сноси Ауто-мото савез Републике Српске, уз право да те трошкове наплати од власника возила - наводи се у закону који је недавно ступио на снагу.

Власник фирме “Ауто-Д” из Приједора Драган Пепић каже за Capital да је шлеп службама кроз законске измјене буквално отет посао, те да они који су се одлучили на овај потез нису свјесни какве ће посљедице он изазвати.

- Ми сада једино можемо да чекамо да се некоме возило поквари на шумском некатегорисаном путу, јер га једино ту можемо узети - жали се Пепић.

Он појашњава како бројне домаће шлеп-службе имају са агенцијама за осигурање и фирмама за асистенције у региону и Европи потписане вишегодишње уговоре о пружању асистенције њиховим ауто-осигураницима на територији Републике Српске, а које сада не могу испоштовати.

Каже како доста возача приликом регистрације возила себи плаћа и картицу за помоћ на путу. Та картица буде у возилу и у случају нужде се позива беплатан број асистенцијске куће са којом његова фирма има потписан уговор према којем је он дужан да дође на лице мјеста.

- Међутим, полицијски службеник ми не дозољава да натоварим возило, што је чисти монополизам - истиче Пепић.

Његов колега из Брода Горан Усорац каже како сваки возач мора да има право да сам одлучи кога ће ангажовати да му повезе возило, а не да му се то намеће.

- Ми сада једино можемо радити ако стигнемо прије АМС-а и одвеземо возило, односно да га украдемо. Иако смо легални, имамо рјешења за рад и плаћамо све своје обавезе - каже он.

„Ускладили“ са законом на нивоу БиХ и додали посебна права АМС

Иначе, Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, односно кровни закон, по којем би и они ентитетски требали бити усклађени даје за право власнику возила да одлучи кога ће ангажовати.

Тако се у њему (члан 161) наводи како је неисправно возило са пута дужан уклонити возач или власник, а да само у случају кад он то није у стању да уради, полицајац може позвати надлежну организацију, односно неко од ауто-мото друштава.

Да је ентитетски закон  у колизији са државним указали су током расправе посланици Милан Тубин и Стево Јоксимовић. Међутим, њихове примједбе су одбијене.

Како су се правдали у Влади, АМС је и раније могао уклањати возила само је новим законом прецизирано на који начин то да уради.

- Законом о овлашћењима Ауто-мото савеза Републике Српске прописано да моторно возило које је након саобраћајне незгоде онеспособљено за даљње самостално кретање на путу, као и возило у квару, са јавних путева уклања Ауто-мото савез Републике Српске. Одредбе новог закона јасније дефинишу сам поступак уклањања возила - навели су из Владе Републике Српске образлажући приједлог Закона.

Међутим, уколико је ова тврдња тачна, то би значило како су све шлеп службе у Српској осим АМС-а, годинама незаконито радиле, иако им је дозвољено да се региструју за ту дјелатност.

Тачно је да је и Законом о овлашћењима Ауто-мото савеза Републике Српске,  АМС-у дата могућност за уклањање возила, али само као једна од дјелатности којом могу да се баве, али нису имали ексклузивно право на тај посао, а које су добили измјеном Закона о безбједности саобраћаја.

АМС тврди да је превоз бесплатан

У АМС-у негирају да наплаћу транспорт возила и тврде како им цијела ова ситуација представља додатни трошак.

- Ступањем на снагу новог Закона АМС-у је додата нова обавеза, бесплатно уклањање возила у квару са путева и јавних површина у Републици Српској до најближе безбједне локације и као таква представља додатни трошак -  тврде они.

Кажу како после обављеног бесплатног превоза поквареног возила, његов власник има право да самостално изабере даљи начин превоза, односно превозника или било којег привредног субјекта који се бави пословима „шлепања“ возила.

Међутим, приватне шлеп-службе категорично демантују да АМС то ради бесплатно, већ то скупо наплаћују, а поред тога праве и додатни ризик од нове штете.

- АМС кад натовари возило, одвози га на своју локацију, а за преузимање наплаћује од 60 марака па навише. Поред тога што је то наоснован посао и беспотребан трошак за власника возила и осигуравајуће друштво, ствара се већи ризик од додатног оштећења возила јер се она два пута товари на шлепу - каже Драган Пепић из фирме “Ауто-Д” из Приједора.

Из АМС се бране и од оптужби да су они иницирали измјене закона како би имали већа овлашћења и приходе, те да њихов једини интерес већа безбједност саобраћаја.

- Иако свјесни чињенице да ће преузимање прије наведене обавезе представљати значајан додатни трошак, АМС РС није уложио амандман на овако конципиран Закон, а све у циљу повећања безбједности саобраћаја, убрзања протока саобраћаја и пружања помоћи свим учесницима у саобраћају на путевима Републике Српске - закључују у АМС-у.

Министарство: Није монопол, већ само АМС има та права?!

Из Министарства саобраћаја и веза имају чудно тумачење ријечи монопол. Они сматају да овде није ријеч о монополу, „јер се Закон не односи на послове око шлепања, него на уклањање  возила са пута након саобраћајне нездгоде“.

- Након што је возило уклоњено са пута, власник возила одлучује шта се дешава даље са возилом - кажу они.

На питање, зашто возила не могу уклањати и приватне службе, кажу како то захтијева системски приступ, те да то није комерцијална дјелатност.

- У циљу успостављања што брже нормализације саобраћајних токова захтијева  се служба која је оперативна 24 часа. С обзиром на то да је Ауто-мото савез Републике Српске један од кључних субјеката система безбједности саобраћаја у РС, који врши јавна овлашћења, одређено је да врши уклањање возила са пута након саобраћајне незгоде, јер исто примарно не представља комерцијалну дјелатност, него дјелатност од јавног интереса - поручују из министарства.

Поред додатних трошкова, ризика оштећења, забране рада регистрованим превозницима, постоји још један аспекат колетаралне штете.

Поставља се питање шта ће се десити уколико истовремено дође до више саобраћајних удеса на различитим локацијама, како ће АМС са ограниченим бројем камиона уклонити сва возила, те да ли ће возачи морати чекати сатима у колонама да се пут отвори за саобраћај.

Коментари 0
Повезане вијести
Јаки удари вјетра отежавају саобраћај, могуће обарање стабала на коловоз Јаки удари вјетра отежавају саобраћај, могуће обарање стабала на коловоз
Апел возачима да буду опрезни због најављеног олујног вјетра Апел возачима да буду опрезни због најављеног олујног вјетра
Судар на путу Фоча-Трново, прекинут саобраћај Судар на путу Фоча-Трново, прекинут саобраћај
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    15h 21m
    3
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    15h 53m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    11h 4m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    16h 2m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    19h 9m
    0