Слијепим и слабовидим из Пала нови апарати за мјерење шећера у крви са говорним софтвером

08.07.2021. 18:11
0
ИЗВОР: Катера

У оквиру унапређења положаја особа са инвалидитетом Удружење слијепих и слабовидих лица из Пала покренуло је неколико важних пројеката, попут набавке асистивних уређаја који ће бити од велике користи слијепим и слабовидим.

Предсједник Удружења Игор Вукашиновић каже за Катеру да су протеклих дана извршили набавку апарата за мјерење нивоа шећера у крви са говорним софтвером, оним члановима удружења којима је потребан.

- Ови уређаји су одавно у употреби код слијепих и слабовидих у Србији и остатку Европе и свијета. Сљедеће што нам је у плану јесте да набавимо топломјере и апарате за мјерење притиска са говорним софтвером – каже Вукашиновић.

Он истиче да ће ови уређаји бити од великог значаја слијепим и слабоводим лицима који живе сами.

- Средства за куповину ових апарата смо добили из годишњег буџета општине Пале, а од начелника имамо обећање да се тај износ повећати у наредном периоду – додаје Вукашиновић.

Вукашиновић каже да сви који им могу финансијски помоћи да изврше набавку потребних апарата за слијепе и слабовиде, могу се јавити овом Удружењу како би им дали информације о компанијама које продају такве апарате.

Он истиче да ће у наредном периоду представити и пројекат везан за туристичку понуду Сарајевско-романијске регије са акцентом на приступачност и могућност кориштења слијепим и слабовидим лицима.

- Окупили смо групу образованих особа са инвалидитетом са простора бивше Југославије, који имају много тога рећи о туризму и понуди свих врста, а чији су конзументи, како ОСИ, тако и здраве особе – додаје Вукашиновић.

Додаје да су они једино удружење из Републике Српске које на овакав начин помаже своје чланове, те додаје да у овој години броје око 35 слијепих и слабовидих лица у оквиру овог удружења.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    9h 51m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 35m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    3h 20m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 2m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    23h 21m
    0