Slijepim i slabovidim iz Pala novi aparati za mjerenje šećera u krvi sa govornim softverom

08.07.2021. 18:11
0
IZVOR: Katera

U okviru unapređenja položaja osoba sa invaliditetom Udruženje slijepih i slabovidih lica iz Pala pokrenulo je nekoliko važnih projekata, poput nabavke asistivnih uređaja koji će biti od velike koristi slijepim i slabovidim.

Predsjednik Udruženja Igor Vukašinović kaže za Kateru da su proteklih dana izvršili nabavku aparata za mjerenje nivoa šećera u krvi sa govornim softverom, onim članovima udruženja kojima je potreban.

- Ovi uređaji su odavno u upotrebi kod slijepih i slabovidih u Srbiji i ostatku Evrope i svijeta. Sljedeće što nam je u planu jeste da nabavimo toplomjere i aparate za mjerenje pritiska sa govornim softverom – kaže Vukašinović.

On ističe da će ovi uređaji biti od velikog značaja slijepim i slabovodim licima koji žive sami.

- Sredstva za kupovinu ovih aparata smo dobili iz godišnjeg budžeta opštine Pale, a od načelnika imamo obećanje da se taj iznos povećati u narednom periodu – dodaje Vukašinović.

Vukašinović kaže da svi koji im mogu finansijski pomoći da izvrše nabavku potrebnih aparata za slijepe i slabovide, mogu se javiti ovom Udruženju kako bi im dali informacije o kompanijama koje prodaju takve aparate.

On ističe da će u narednom periodu predstaviti i projekat vezan za turističku ponudu Sarajevsko-romanijske regije sa akcentom na pristupačnost i mogućnost korištenja slijepim i slabovidim licima.

- Okupili smo grupu obrazovanih osoba sa invaliditetom sa prostora bivše Jugoslavije, koji imaju mnogo toga reći o turizmu i ponudi svih vrsta, a čiji su konzumenti, kako OSI, tako i zdrave osobe – dodaje Vukašinović.

Dodaje da su oni jedino udruženje iz Republike Srpske koje na ovakav način pomaže svoje članove, te dodaje da u ovoj godini broje oko 35 slijepih i slabovidih lica u okviru ovog udruženja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti" u Palama
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    18h 21m
    4
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    1h 26m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    22h 54m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    20h 28m
    3
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    21h 34m
    0