Словенци долазе по нове раднике

25.03.2022. 20:45
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Страни послодавци већ годинама одводе раднике из БиХ, а домаћем тржишту рада пријети нови одлив кадра јер представници десетина фирми из Словеније крајем мјесеца долазе у Бањалуку како би пронашли радну снагу која им недостаје.

Упркос чињеници да омладина константно одлази преко границе трагајући за бољим животом и запослењем, странци и даље вребају кадар у БиХ, а економисти и послодавци истичу да би наше тржиште могло запасти у још већи проблем ако се убрзо не пронађу системска рјешења.

На овогодишњем Сајму запошљавања MojeDelo.com, који ће бити одржан 29. марта у Бањалуци наћи ће се представници 35 фирми, међу којима су и "Горење", "Искра", "Сава туризам", "Млинотест", "Ливар", "Постојнска јама", "Бринокс", "Гудјир Словенија", "Салонит Анхово" и "Спар".

-Послодавци ће понудити послове кандидатима у разним дјелатностима и за различите профиле. Нека од тражених занимања су вариоци, керамичари, монтери, бравари, оператери у производњи, радници у дрвној и металској индустрији, возачи, месари, аутолимари, аутомеханичари, собари, кувари, пекари и многи други", казала је Ника Ракоњац из маркетинг службе Moje Delo.com, преноси Глас Српске.

Она истиче да је у Словенији више од 100 дефицитарних занимања, а тамошњим послодавцима, између осталих, потребни су кувари, столари, заваривачи, алатничари, електричари, електромеханичари, возачи тешких камиона и зидари, токари, месари и медицинске сестре.

Ракоњац је истакла да плате зависе од посла, али и од компаније, те да све податке потенцијални кандидати могу добити на самом сајму, гдје ће се сусрести с послодавцима и моћи ће их питати све што их занима.

-Словеначки послодавци су јако задовољни кадром из БиХ, па се стално враћају по нове кандидате. Некад смо били једна држава, па језик није препрека, као ни обичаји ни култура, а и пут кући у посјету својима није предуг  изјавила је Ракоњац.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је за "Глас" да овакви сајмови само показују колико друге државе раде на нашем тржишту, док домаће институције у чијој је надлежности је запошљавање на том питању не раде скоро па ништа.

-При томе посебно апострофирамо Агенцију за рад и запошљавање БиХ. Што се тиче послодаваца, битно је да расте плата и да се побољшавају услови рада. То је једини начин како се можемо борити против одласка људи -  рекао је Аћић.

Са друге стране, како каже, битна је политичка стабилност и правна сигурност, због чега такође људи напуштају земљу.

-Ми ћемо учинити све да расту плате, али је јако битно да политичка и правна стабилност такође буду на знатно вишем нивоу него што је тренутно - рекао је Аћић.

Извршни директор Удружења економиста RS SWOT Саша Грабовац каже је да проблем одласка цијелих породица познат већ дужи низ година, али да то није само проблем БиХ, већ свих сиромашних земаља.

-Системски имамо велики проблем и треба га на такав начин дугорочно, са великом посвећеношћу и улагањем великих средстава, уз једну добру стратегију ријешити и само тако можемо мотивисати младе људе да остану овдје - рекао је Грабовац.

Саша Грабовац истиче да то што словеначке фирме долазе по раднике у БиХ није ништа незаконито, нелегално ни нелегитимно.

-Наши људи имају потребу да одлазе, јер тамо виде могућност веће зараде и поред тога имају мотив сређенијег и растерећенијег живота, који није толико обиљежен политичким превирањима - рекао је Грабовац, додавши да би криза у Украјини могла утицати на смањење интересовања за одлазак.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 27.03.2022. 09:54
    Osvajamo EU radnom snagom,šteta što nas nema 100 miliona.
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 0m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 59m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 26m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 18m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 16m
    1