Службеници ће морати раније на посао

18.12.2023. 09:20
4
ИЗВОР: glassrpske.com

Службеници који раде у заједничким институцијама БиХ убудуће би могли раније да долазе на посао, односно од осам часова, а ова иницијатива, која је постојала и раније, тврде упућени, требало би да се одрази и на продуктивност запослених.

Наиме, на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ, која је заказана за сриједу, је и информација о потреби корекције радног времена у институцијама БиХ, чији је предлагач Министарство цивилних послова.

- Корекције се односе на то да би службеници запослени у институцијама БиХ требало да долазе и буду на послу од осам до 16 часова. Тренутно радно вријеме је од девет до 17 часова - рекла је “Гласу Српске” замјеница министарке цивилних послова БиХ Маријана Мојић.

За тим промјенама радног времена посегнуто је, наглашава Мојићева, из разлога што већина службеника сматра да је много ефикасније и боље да се ради од осам до 16 часова.

- Чак је спроведена и анкета међу запосленима и они су се сви сложили у вези са корекцијом радног времена - закључила је Мојићева.

Појашњава да је Савјет министара још у јуну ове године задужио Министарство цивилних послова да у сарадњи са Министарством правде уради анализу и достави информацију о радном времену и евентуалној потреби измјене.

- Анализа је показала да већини институција одговара измјена радног времена, са садашњег од девет до 17 на радно вријеме од осам до 16 часова.

Мишљење је затражено и од Самосталног синдиката државних службеника и запослених у институцијама, Синдиката запослених у Управи за индиректно опорезивање и Савеза синдиката полицијских органа у БиХ. Од 84 анкетиране институције, мишљење су доставиле 62, на основу којих је направљена анализа која је упућена на разматрање - казала је Мојићева.

Иницијатива за корекцију радног времена у институцијама на нивоу БиХ постојала је и раније, али она није прошла Савјет министара и то због приговора министарстава саобраћаја Владе ФБиХ и сарајевског кантона. Наиме, радно вријеме запослених у тим институцијама је од осам до 16 часова, због чега се сматрало да би се, када би се омогућило исто и службеницима запосленим у заједничким институцијама БиХ, створиле огромне саобраћајне гужве које Сарајево не би могло поднијети.

- Нико не би могао никуда. И због тога тада није прошла та иницијатива. Чисто сумњамо да ће и сада проћи, али видјећемо. Свима би одговарало више да завршавамо посао раније, посебно у љетном периоду. Радно вријеме од девет до пет је најгоре могуће - наводе запослени у институцијама на нивоу БиХ.

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за прво полугодиште ове године наведено је да је на нивоу БиХ на крају јуна ове године на платним листама би­о је 21.071 запослени.

Синдикат

Са корекцијом радног времена у заједничким институцијама сагласан је и Самостални синдикат државних службеника и запослених у институцијама БиХ.

- Надамо се да ће бити прихваћена корекција радног времена. Треба да се ускладимо према институцијама ентитета у којима је такође радно вријеме од осам до 16 часова. Такође, тим корекцијама службеници би имали више времена за себе, односно раније би долазили кући. Када дођу након 17 часова, немају времена ни за шта - казао је “Гласу” предсједник Синдиката Раденко Мирковић.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Citalac 19.12.2023. 10:41
    Treba uvesti radno vrijeme od 9 do 16 I tako ostvariti bar neke ustede.
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 19.12.2023. 07:46
    Pola ih i ne treba da ide na posao,dati im platu bez prevoza i toplog obroka i nek rade od(kod)kuće.Ustedili bi se na godišnjem nivou milioni.
  • Generic placeholder image
    Marko 18.12.2023. 21:47
    Ma nista od toga. Ostace isto radno vrijeme. Kad bi svi radili do 4 onda ne bi niko kuci dosao prije 6.
  • Generic placeholder image
    Krcko 18.12.2023. 17:36
    Ovi što što rade u državnim institucijama BiH, a nisu iz Sarajeva nisu nikad ni radili do 17 časova. Prije su stizali na Pale ili Lukavicu od ovih što regularno rade od 8,00 -16,00 časova. Ionako su radili manje sat vremena a pisalo im se puno radno vrijeme. Tako da je šarena laža da su radili do 17,00. Teški lufteri i leziljebovići na državnim jaslama i stranački podobni. Lako mi je za tu felu .
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 46m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 35m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    19h 12m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    19h 17m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 45m
    0