Službenici će morati ranije na posao

18.12.2023. 09:20
4
IZVOR: glassrpske.com

Službenici koji rade u zajedničkim institucijama BiH ubuduće bi mogli ranije da dolaze na posao, odnosno od osam časova, a ova inicijativa, koja je postojala i ranije, tvrde upućeni, trebalo bi da se odrazi i na produktivnost zaposlenih.

Naime, na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH, koja je zakazana za srijedu, je i informacija o potrebi korekcije radnog vremena u institucijama BiH, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

- Korekcije se odnose na to da bi službenici zaposleni u institucijama BiH trebalo da dolaze i budu na poslu od osam do 16 časova. Trenutno radno vrijeme je od devet do 17 časova - rekla je “Glasu Srpske” zamjenica ministarke civilnih poslova BiH Marijana Mojić.

Za tim promjenama radnog vremena posegnuto je, naglašava Mojićeva, iz razloga što većina službenika smatra da je mnogo efikasnije i bolje da se radi od osam do 16 časova.

- Čak je sprovedena i anketa među zaposlenima i oni su se svi složili u vezi sa korekcijom radnog vremena - zaključila je Mojićeva.

Pojašnjava da je Savjet ministara još u junu ove godine zadužio Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji sa Ministarstvom pravde uradi analizu i dostavi informaciju o radnom vremenu i eventualnoj potrebi izmjene.

- Analiza je pokazala da većini institucija odgovara izmjena radnog vremena, sa sadašnjeg od devet do 17 na radno vrijeme od osam do 16 časova.

Mišljenje je zatraženo i od Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama, Sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje i Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Od 84 anketirane institucije, mišljenje su dostavile 62, na osnovu kojih je napravljena analiza koja je upućena na razmatranje - kazala je Mojićeva.

Inicijativa za korekciju radnog vremena u institucijama na nivou BiH postojala je i ranije, ali ona nije prošla Savjet ministara i to zbog prigovora ministarstava saobraćaja Vlade FBiH i sarajevskog kantona. Naime, radno vrijeme zaposlenih u tim institucijama je od osam do 16 časova, zbog čega se smatralo da bi se, kada bi se omogućilo isto i službenicima zaposlenim u zajedničkim institucijama BiH, stvorile ogromne saobraćajne gužve koje Sarajevo ne bi moglo podnijeti.

- Niko ne bi mogao nikuda. I zbog toga tada nije prošla ta inicijativa. Čisto sumnjamo da će i sada proći, ali vidjećemo. Svima bi odgovaralo više da završavamo posao ranije, posebno u ljetnom periodu. Radno vrijeme od devet do pet je najgore moguće - navode zaposleni u institucijama na nivou BiH.

U izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za prvo polugodište ove godine navedeno je da je na nivou BiH na kraju juna ove godine na platnim listama bi­o je 21.071 zaposleni.

Sindikat

Sa korekcijom radnog vremena u zajedničkim institucijama saglasan je i Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

- Nadamo se da će biti prihvaćena korekcija radnog vremena. Treba da se uskladimo prema institucijama entiteta u kojima je takođe radno vrijeme od osam do 16 časova. Takođe, tim korekcijama službenici bi imali više vremena za sebe, odnosno ranije bi dolazili kući. Kada dođu nakon 17 časova, nemaju vremena ni za šta - kazao je “Glasu” predsjednik Sindikata Radenko Mirković.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Citalac 19.12.2023. 10:41
    Treba uvesti radno vrijeme od 9 do 16 I tako ostvariti bar neke ustede.
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 19.12.2023. 07:46
    Pola ih i ne treba da ide na posao,dati im platu bez prevoza i toplog obroka i nek rade od(kod)kuće.Ustedili bi se na godišnjem nivou milioni.
  • Generic placeholder image
    Marko 18.12.2023. 21:47
    Ma nista od toga. Ostace isto radno vrijeme. Kad bi svi radili do 4 onda ne bi niko kuci dosao prije 6.
  • Generic placeholder image
    Krcko 18.12.2023. 17:36
    Ovi što što rade u državnim institucijama BiH, a nisu iz Sarajeva nisu nikad ni radili do 17 časova. Prije su stizali na Pale ili Lukavicu od ovih što regularno rade od 8,00 -16,00 časova. Ionako su radili manje sat vremena a pisalo im se puno radno vrijeme. Tako da je šarena laža da su radili do 17,00. Teški lufteri i leziljebovići na državnim jaslama i stranački podobni. Lako mi je za tu felu .
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    19h 54m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    21h 5m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 31m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 36m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    22h 4m
    0