Служен парастос погинулим борцима током првог напада на Илиџу

22.04.2021. 13:03
0
ИЗВОР: Катера

Поводом манифетације „Дани одбране Илиџе“ и обиљежавања првог напада на Илиџу 22. априла 1992. године, данас је у цркви Светог  Василија Острошког служен парастос свим погинулим и умрлим борцима ВРС са Илиџе.

Предсједник Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац је новинарима рекао да је српски народ Илиџе није хтио рат против својих комшија, али су били дужни да бране своја огњишта и да су због тога платили високу цијену.

- На данашњи дан, 22. априла погинуло је 12 момака, хероја, а послије тога иде 14. мај, сваки дан је био критичан на нашој Илиџи. Ви морате да знате да је Илиџанска бригада изгубила 460 војника, имала је око 2200 рањеника, територија општине Источна Илиџа изгубила је 1064 борца, Војковићи, Грлица и Крупац 217 бораца не рачунајући цивилне жртве, припаднике полицијске станице - изјавио је Шеховац

Предраг Шаровић, син погинулог борца, изјавио је да се овакви датуми не смију заборављати и апеловао је на владајуће структуре да се почну бавити питањима здравства и економије и да не дозволе да се рат понови.

Поводом обиљежавања ових датума претходних година су се организовале разне манифестације али због пандемије и мјера Републичког кризног штаба ове године неће бити историјских часова, академија или већих скупова.

Сваке године, Борачка организација "Илиџански борац" обиљежава 22. април - Дане одбране Илиџе као дан сјећања на први напад на ову сарајевску општину, 22. априла 1992. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    17h 50m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 21m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    13h 37m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    17h 44m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    9h 32m
    2