Služen parastos poginulim borcima tokom prvog napada na Ilidžu

22.04.2021. 13:03
0
IZVOR: Katera

Povodom manifetacije „Dani odbrane Ilidže“ i obilježavanja prvog napada na Ilidžu 22. aprila 1992. godine, danas je u crkvi Svetog  Vasilija Ostroškog služen parastos svim poginulim i umrlim borcima VRS sa Ilidže.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac je novinarima rekao da je srpski narod Ilidže nije htio rat protiv svojih komšija, ali su bili dužni da brane svoja ognjišta i da su zbog toga platili visoku cijenu.

- Na današnji dan, 22. aprila poginulo je 12 momaka, heroja, a poslije toga ide 14. maj, svaki dan je bio kritičan na našoj Ilidži. Vi morate da znate da je Ilidžanska brigada izgubila 460 vojnika, imala je oko 2200 ranjenika, teritorija opštine Istočna Ilidža izgubila je 1064 borca, Vojkovići, Grlica i Krupac 217 boraca ne računajući civilne žrtve, pripadnike policijske stanice - izjavio je Šehovac

Predrag Šarović, sin poginulog borca, izjavio je da se ovakvi datumi ne smiju zaboravljati i apelovao je na vladajuće strukture da se počnu baviti pitanjima zdravstva i ekonomije i da ne dozvole da se rat ponovi.

Povodom obilježavanja ovih datuma prethodnih godina su se organizovale razne manifestacije ali zbog pandemije i mjera Republičkog kriznog štaba ove godine neće biti istorijskih časova, akademija ili većih skupova.

Svake godine, Boračka organizacija "Ilidžanski borac" obilježava 22. april - Dane odbrane Ilidže kao dan sjećanja na prvi napad na ovu sarajevsku opštinu, 22. aprila 1992. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Najčitanije
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    23h 26m
    0
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    15h 54m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    21h 27m
    2
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    22h 19m
    1
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    1h 27m
    0