Служен парастос за 24 свирепо убијена српска цивила

03.06.2023. 13:31
2
ИЗВОР: srna.rs

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново данас је служен парастос за 24 српска цивила, жртве свирепог злочина који су прије 31 годину починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос код спомен-обиљежја служио је парох трновачки Његослав Јелисић, који је истакао да су убијени Ледићани били криви само зато што су носили крст и бреме православно.

- Пострадали су зато што су били Срби, а нажалост они који су то починили никада неће одговарати пред земаљским судом, али суд Божији сигурно неће избјећи и зато се стално морамо окупљати овдје како би страдалнике сачували од заборава - рекао је Јелисић.

Слика

Фото: srna.rs

Након парастоса, вијенце на спомен-обиљежје положиле су породице страдалих, делегације општина Источна Илиџа и Трново, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата са овог подручја, те представници Црвеног крста Републике Српске и Института за нестала лица БиХ.

У Ледићима је прије 31 година почињен стравичан злочина над мјештанима међу којима је убијено и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Paljanin 03.06.2023. 18:41
    Gorela im duša u paklu, zauvijek. Vječnaja pamjat postradalima.
  • Generic placeholder image
    Alas 03.06.2023. 17:11
    Sjeme im se zatrlo balijsko, gori su od ikakvih životinja. Pamtimo...
Повезане вијести
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле Сутра обиљежавање годишњице свирепог убиства 21 борца у мјесту Чакле
Сјећање на голобраде младиће Српске гарде Илиџа (ФОТО) Сјећање на голобраде младиће Српске гарде Илиџа (ФОТО)
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 40m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 32m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 23m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    16h 8m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 15m
    4