Служен парастос за страдале војнике и цивиле из Трнова

30.07.2023. 11:58
1
ИЗВОР: srna.rs

Полагањем вијенаца и парастосом код централног споменика у Трнову данас је обиљежен Дан страдања српског становништва ове општине у којој је током Одбрамбено-отаџбинског рата убијен 101 цивил, а за одбрану огњишта живот положило 130 трновских бораца.

Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежју у Трнову положили су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, Горан Тимотија из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Цвијеће су положили и представници борачких организација, те Црвеног крста Републике Српске.

Томић је рекао да су Бошњаци увијек бирали српске празнике да би нападали на Србе и никад нису водили рачуна о томе да ли је у питању цивил или војник.

- Неприхватљиво је то од наших дојучерашњих комшија - рекао је Томић.

Он је навео да код Бошњака и данас није видљива воља за договором.

- Захваљујући руководству Републике Српске неће добити оно што за чим теже. Неће доћи до употребе оружја и остварења њихових жеља да створе унитарну БиХ - поручио је Томић.

Он је рекао да су Срби дизали устанке када су им повећавани намети, али да данас, када им се покушава узети земља, неће узети оружје и борити се.

- Борићемо се законом и нећемо дати оно што је наше. Вјерујемо у руководство које нас води. Само Република Српска онаква каква је предвиђена Дејтоном. Мимо тога ни педаљ - рекао је Томић.

Он је додао да Републику Српску може само да спаси јака економија и слога која је посебно неопходна у овом тренутку како би Срби из свих проблема изашли јединствени.

Гаговић је рекао да се данас присјећају дана када је комплетно становништво ове локалне заједнице морало да тражи спас у збјегу према Калиновику.

- У односу на број становника, Трново је општина која је највише настрадала. То је ненадокнадиво - рекао је Гаговић.

Он је навео да је "старосна структура становништва у Трнову и данас лоша".

- Остало је највише стараца, али ми као локална заједница настојимо да задржимо млађу популацију кроз разне видове запошљавања и пружања помоћи - појаснио је Гаговић.

Он је навео да се у Трнову живи просјечно, као и у већини Републике Срске, те да је најбитније да је видљива брига власти.

- Помажемо свима којима је пензија испод 300 КМ, младима дајемо много више у односу на друге локалне заједнице - рекао је Гаговић и додао да се кроз популациону политику стимулативно дјелује и да има видљивих резултата.

Тимотија је навео да нико није осуђен за злочине почињене над Србима у Трнову и околним селима Ледићи, Десеци, Пресјеница, Тошићи и Широкари.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 33 године у селу Пресјеница 12 старица и стараца убијено тупим предметима, а у Ледећима дијете од 18 мјесеци и старац од 93 године.

Ћосић је рекао да је Трново најстрадалнија општина у Републици Српској.

- Трново је мучки нападнуто. Поубијани су цивили. Број људи говори о томе колике су размјере злочина - рекао је Ћосић.

Он је истако да је Трново данас стабилна општина, која не заборавља жртве рата и обиљежава значајне датуме и на тај начин враћа дуг људима који су дали своје животе.

Након тога, на Рогоју код Трнова служен је парастос и положени су вијенци за 69 српских војника из различитих дијелова Републике Српске који су страдали на овом дијелу Српске прије 31 годину.

Вијенце су положили изасланиик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, изасланик српксог члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те начелници општина Трново Драгомир Гаговић и Калиновик Радомир Сладоје.

Вијенце су данас положили и представници Црвеног крста Републике Српске, као и борачких организација општина Билећа, Фоча, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Синиша Ђорем, чији је отац убијен на Рогоју, изразио је незадовољством радом правосуђа, које до данас није процесуирало убице његовог оца, упркос томе што је познато ко је то учинио.

- Мој отац је прво рањен минобацачем, а након пола сата су га поново гађали и убили - рекао је Ђорем.

Спомен-обиљежје Рогој подигнуто је за 69 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и Пала који су страдали бранећи становнике Трнова.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Alas 30.07.2023. 13:48
    Slava im i hvala za slobodu koju imamo danas i za Republiku Srpsku u kojoj živimo. Zlo ne miruje, arapa je sve više u Istočnom Sarajevu, muslimanima naše vlasti sve više prodaju stanove u Istočnom Sarajevu. Moramo stalno svi biti na oprezu. Pohlepa naših vođa i kratkovidost njihova mnogo će nas koštati.
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 5m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 54m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 31m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 36m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 4m
    0