Служен парастос за звјерски мучене и убијене српске логораше

27.01.2023. 16:44
1
ИЗВОР: srna.rs

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Осенику у сарајевском насељу Пазарић служен је парастос за 24 звјерски мучена и убијена српска заточеника у злогласном логору "Силос" у Тарчин.

Након парастоса планирано је да се испред објекта некадашњег логора окупе преживјели, као и потомци страдалих заточеника како би им одали почаст.

На овај дан обиљежава се 27 година од распуштања злогласног логора "Силос" у мјесту Тарчин, у општини Хаџићи, у којем је више од 600 српских цивила прошло кроз најстрашније тортуре, физичка и психичка злостављања, пребијања и мучења глађу, од којих 24 није преживјело.

Логор Силос распуштен је на Светог Саву, 27. јануара 1996. године, два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум којим је окончан рат на простору БиХ.

Ранија свједочења српских логораша потврђују да је логор "Силос", који су муслиманске власти основале 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, имао све елементе злогласног логора "Аушвиц" из Другог свјетског рата.

У њему су углавном били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста, мушкарци од 14 до 85 година и 11 жена, од којих је једна била у шестом мјесецу трудноће, те 11 резервних војника, заробљених на борбеној линији у Хаџићима.

Најмлађи међу њима био је четрнаестогодишњи Лео Капетановић, а најстарији осамдесетпетогодишњи Васо Шаренац, који је умро у "Силосу" на температури која је увијек била за 10 степени нижа од спољашње.

Већина логораша који су дочекали слободу данас углавном живи у прекоокеанским земљама, далеко од мјеста злочина и злогласног логора.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Leo 27.01.2023. 19:49
  A Bajazit ili izaslanik...to nije parali skup,pa moze i bez njega..
Повезане вијести
На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус На "Малом Зејтинлику" помен погинулима и сјећање на егзодус
Парастос за невине жртве егзодуса сарајевских Срба Парастос за невине жртве егзодуса сарајевских Срба
Данас парастос борцима са сарајевског ратишта Данас парастос борцима са сарајевског ратишта
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  22h 20m
  0
 • Посни медењаци
  23h 12m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  21h 27m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  18h 6m
  3
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  13h 33m
  1