Служен помен поводом 40 дана од упокојења митрополита Амфилохија

06.12.2020. 14:01
0
ИЗВОР: СРНА

У Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици, данас је служена заупокојена архијерејска литургија са четрдесетодневним поменом блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Заупокојену литургију служили су администратор Митрополије црногорско-приморске и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, викарни епископ диоклијски Методије и умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије са свештенством.

Епископ Атанасије је у бесједи је истакао да треба буду радосни јер су пред пријестолом Божијим добили предстојатеља какав је био митрополит Амфилохије, који је иза себе оставио величанствени храм Васкрсења Христовог у Подгорици.

– Ако смо изгубили оца и учитеља, добили смо свеца. Светогорци су већ написали скоро цијелу службу, можемо доле на његовом гробу да пјевамо – рекао је владика.

Након литургије благосиљан је славски колач у част и славу данашњег празника Светог Амфилохија Иконијског, небеског покровитеља блаженопочившег Митрополита Амфилохија.

Четрдесетодневни помени блаженопочившем митрополиту Амфилохију данас су служени у свим манастирима и црквама у Црној Гори.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 53m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 37m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 49m
    0