Служен седмодневни помен митрополиту Амфилохију

08.11.2020. 14:23
0
ИЗВОР: СРНА

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици јутрос је, на празник Светог Димитрија, служена Заупокојена архијерејска литургија са седмодневним поменом блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

Литургију и помен служио је епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило са свештенством Саборног храма, уз молитвено учешће вјерног народа.

Говорећи о блаженопочившем митрополиту Амфилохију, владика Кирило је рекао да вјерује да ће он бити прибројан великим архијерејима Митрополије - Светом Петру Цетињском и Светом Петру Другом Тајновидцу Ловћенском и заједно са њима постати покровитељ Црне Горе.

Владика Кирило је рекао да треба објективним очима гледати на митрополитово дјело, како нико не би могао да приговори да се на њега гледа субјективно.

- Говоримо о њему гледајући на то каква је Црква - невјеста Христова била у Црној Гори када је он дошао на престо цетињских митрополита- рекао је владика и подсјетио на то како је тада у Црној Гори било мало свештеника, а храмови су били разрушени и запуштени.

Владика Кирило нагласио је да је то била у неком смислу апокалиптична слика Цркве тих година.

- Последица су били разни богоборни гонитељи Цркве нашега времена, атеисти који су такође имали тај опаки дух проклетога цара Дукљана, како је то волио често да каже митриополит Амфилохије. И он се као и Свети Димитрије у току свог живота борио против тог опаког духа- рекао је он.

Владика Кирило је рекао да је освједочен митрополитов непрестани и неуморни тридесетогодишњи рад на духовној обнови Црне Горе.

- И послије тридесет година неуморног рада, ево, видимо његове резултате. И сваки непристрасни посматрач објективним очима може да види седам стотина храмова, манастира, црквених домова изграђених у том периоду, неколико стотина свештеника, свештеномонаха, монахиња, монаха. А о вјерном народу ни броја се не зна, што су најочигледније и најљепше показале те дивне свете литије, које су прошле овом благословеном земљом почетком године и подсјетиле нас на улазак Господњи у Јерусалим- нагласио је владика Кирило.

Он је рекао је да је митрополитов одлазак као посљедица свјетске пандемије ковида 19, према његовом увјерењу, порука од Бога да се митрополитова личност не може ограничити границама Црне Горе.

- Он је био васељенски човјек. И о томе и ја могу посвједочити. Разговарао сам са многим људима у Јужној Америци који су митрополита Амфилохија видјели једном или су га можда и боље познавали. И сваки од њих је о митрополиту говорио са сузама. Невјероватан утисак је на њих оставила личност митрополита Амфилохија- истакао је епископ Кирило.

Он је подсјетио на ријечи кошаркашког аса Николе Миротића који је рекао поводом митрополитовог упокојења: "До јуче си био смртан, а сада више ниси".

- Управо те ријечи то значе - да свети Божји људи не умиру другом смрћу, него светитељи царују са Христом до краја свијета и вијека- закључио је владика Кирило.

Након Литургије су прво благосиљани славски колачи данашњих славара, а онда је владика Кирило са свештентсвом служио помен на гробу митрополита Амфилохија.

Семодневном помену митрополиту Амфилохију присуствовао је и прослављени кошаркашки ас Владе Дивац.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    46m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 26m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 38m
    0