Шмит: Додик прекорачио линију реторичког потпиривања ватре

20.12.2021. 15:17
0
ИЗВОР: РТС

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит рекао је да је члан Предсједништва БиХ Милорад Додик "прекорачио линију реторичког потпиривања ватре, поништавајући одлуке високог представника и не признајући Уставни суд БиХ".

Кристијан Шмит је у интервјуу за њемачки Zidojče cajtung објаснио да је његова обавеза да обезбиједи цивилно спровођење Дејтонског споразума, као што стоји у Анексу 10.

- Мој задатак је да притиском и указивањем то променим. Ако не дође до промене овакве политике, међународна заједница мора да дјелује прије него што дође до распада БиХ - поручио је Шмит.

Навео је да су му на располагању Бонска овлашћења која укључују и смјену политичара који крше Дејтон, али, додао је, "из најубојитијег топа не смијемо да пуцамо све док постоје друга средства", преноси Кlix.

Оцијенио је и да је "грешка вјеровати да на Западном Балкану ништа не иде без експлозије и дима".

Упитан да ли је ЕУ погријешила што Додику није увела санкције као САД јер се томе противила Шпанија, Шмит је рекао да је срећан што је бивши њемачки министар спољних послова Хајко Мас покренуо ту расправу, а Аналена Бербок је наставила.

- Постоје друге чланице ЕУ које то подржавају. Оптимиста сам и мислим да ће ЕУ наћи начина како да утиче на Додика - нагласио је Шмит.

Рекао је да је Савјет за спровођење мира (PIC) почетком мјесеца потврдио да ће свако кршење Дејтонског споразума имати посљедице, али да се тренутно још воде разговори са Додиком.

- Знам да Додику хитно треба новац. С ММФ-ом, Свјетском банком, ЕБРД-ом успјешно радим на томе да Додик новац добије само под строгим условима - поручио је Шмит.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    1h 11m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 48m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 22m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 36m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 40m
    1