Снимање филма о Орићу величање злочина

23.03.2021. 09:39
0
ИЗВОР: СРНА

Најава сарајевског глумца Емира Хаџихафизбеговића да ће бити снимљен филм о ратном команданту Армије РБиХ у Сребреници Насеру Орићу још је један доказ да Бошњаци не желе мир на овим просторима, истичу из сребреничке Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и поручују да такв пројекат има за циљ само величање злочина и злочинаца.

У саопштењу, које је потписао предсједник Организације породица заробљених и погинулих српских цивила и бораца из Сребренице Бранимир Којић, истакнуто је да би филм о Орићу као некаквом хероју, како желе да га предстве, био понижавајући за српске жртве у Подрињу.

 

- Уколико би тај филм био рађен по истинитим догађајима онда би Орић поново био одведен у Хаг и пресуђен на максималну затворску казну - наводе из Организације.

Према оцјени ове организације, у том филму би се морало показати како је, "њихов 'херој' на Божић попалио Кравицу, па девет дана касније поубијао десетине цивила у Скеланима, као и све што је стигао у Бјеловцу, Загонима, Ратковићима, Брежанима, Крњићима, Подравању, Гниони, Залазју и осталим селима и засеоцима до којих је стигао са својим хордама".

Посебно би се, како је истакнуто у саопштењу, показало опхођење "хероја" према српским заробљеницима, који се још траже, а њих је 50 из сребреничке општине.

Из сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила сматрају да је очигледно да је бошњачким политичарима и интелектуалцима храна за душу да сваким даном потресају српске мајке, сестре и дјецу оваквим најавама, те да, како се оцјењује, снимање најављеног филма о Орићу има само један циљ, а то је величање злочина и злочинаца.

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић изјавио је за „Вечерње новости“ да је у функцији лажирања историје и чињеница о протеклом рату у БиХ најава Хаџихафизбеговића да ће се снимати филм о Орићу.

Стевандић је истакао да најава о снимању овог филма „иде у правцу вјечне опсесије Сарајева да се живот и ратни пут Орића документује као хуман и херојски пут, а не пут ратних злочина над Србима“.

-Од завршетка рата бошњачки политички круг је у мисији лажирања историје и чињеница о протеклом рату, као и приче о жртвама и злочинцима. Ако је вјеровати Хаџихафизбеговићу, онда бисмо ускоро могли имати и филм о „Ханџар- дивизији“, гдје би ханџаристи били приказани као хуманитарна организација - каже Стевандић.

Коментари 0
Повезане вијести
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама Пројекција руског филма о Светом Сави 18. марта у Палама
Милош Биковић у трци за руског "Оскара" Милош Биковић у трци за руског "Оскара"
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  8h 27m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  13h 9m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  7h 9m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  7h 22m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  12h 39m
  2