СО Источна Илиџа основала двије установе и једно предузеће

26.02.2021. 15:24
0
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је данас одлуку за оснивањем јавних установа Културни центар,  Спортско-рекреативни центар и предузећа Услужни сервис у овој општини. За вршиоце дужности директора Културног центра и СРЦ именовани су Божидар Новаковић, односно Дарко Станић.

Према ријечима начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића предузеће Услужни сервис обухватиће све послове који се односе на одржавање стамбено-пословних објеката на подручју општине, а највећа предност овог предузећа, према Божовићевим ријечима, је што ће бити самоодрживо и запослиће раднике из занатске дјелатности. 

- Јавно предузеће Услужни сервис је организовано као акционарско друштво затвореног типа и оно ће у наредном периоду запослити 15 до 20 радника занатских занимања са територије наше општине, с обзиром да се ради о пословима инвестиционог одржавања објекта, кровова и фасада - рекао је Божовић.

Он је додао да новоосноване јавне установе попут Културног центра и Спортско-рекреативног центра Источна Илиџа у првом периоду неће запошљавати већи број радника, те да ће новоименовани директори имати задатак да успоставе ове установе, те након тога ће преузимати послове из своје надлежности.

На самом почетку сједнице СО Источна Илиџа са дневног реда повучене су тачке које се односе на оснивање Туристичке организације општина Источна Илиџа, јер је Уставни суд БиХ донио одлуку којом се оспорава оснивање ТО "Пале", уз образложење да је у области туризма надлежан Град Источно Сарајево, а не општина Пале.

Божовић је образложио да ће општина Источна Илиџа сачекати званични став Града Источно Сарајево у погледу овог питања, те у случају да се, по основу одлуке Уставног суда пониште и одлуке о постојању туристичких организација Трнова и Сокоца, неће наставити са оснивањем овакве организације у Источној Илиџи.

Одборници су данас усвојили и пет регулационих планова који се односе на укупну површину од 35 хектара грађевинског земљишта на подручју Источне Илиџе, чиме се према ријечима начелника Божовића, подиже вриједност парцела и стварају услови за инвестирање и градњу стамбено-пословних објеката.

- Регулациони план "Добриња један - Храстови" се односи на доношење плана којим ће бити дефинисан објекат будућег дома здравља и предшколске установе - рекао је Божовић и додао да је то први, неопходни корак руководства општине, да би се у наредном периоду ушло у инвестиције.

На данашњој сједници усвојена је и Информација о студији изводљивости формирања ЈКП "Водовод и канализација" на подручју Источне Илиџе.

Могућност формирања овог предузећа у Источној Илиџи наишла је на велики интерес јавности у протеклом периоду, посебно због све већег проблема у водоснабдијевању на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

С тим у вези, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић упутио је допис начелнику Божовићу у којем је затражено званично изјашњење у погледу намјера о оснивању водоводног предузећа за Источну Илиџу. 

На данашњој сједници Скупштине једногласно су усвојени закључци, у којима се наводи да ће начелник Божовић бити у могућности да адекватно одговори на поменути допис након што се начелник Катић, као предсједник Скупштине акционара ЈКП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево, изјасни у погледу тога да ли постоји спремност да се промијени постојећа власничка структура капитала ЈКП "Водовод и канализација" а.д. Источно Сарајево, те упишу акције на Општину Источна Илиџа, у складу са приходима, бројем потрошача и књиговодственом вриједности основних средстава и спремност да се измијене оснивачки акти предузећа, којима ће се Општини Источна Илиџа обезбиједити учешће у управљачкој структури кроз надзорни одбор и управу предузећа. 

Од одговора на поменута питања зависиће будући став Општине Источна Илиџа у погледу оснивања ЈКП "Водовод и канализација".

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 20m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    10h 18m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 44m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 59m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 38m
    0