SO Istočna Ilidža osnovala dvije ustanove i jedno preduzeće

26.02.2021. 15:24
0
IZVOR: Katera

Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas odluku za osnivanjem javnih ustanova Kulturni centar,  Sportsko-rekreativni centar i preduzeća Uslužni servis u ovoj opštini. Za vršioce dužnosti direktora Kulturnog centra i SRC imenovani su Božidar Novaković, odnosno Darko Stanić.

Prema riječima načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića preduzeće Uslužni servis obuhvatiće sve poslove koji se odnose na održavanje stambeno-poslovnih objekata na području opštine, a najveća prednost ovog preduzeća, prema Božovićevim riječima, je što će biti samoodrživo i zaposliće radnike iz zanatske djelatnosti. 

- Javno preduzeće Uslužni servis je organizovano kao akcionarsko društvo zatvorenog tipa i ono će u narednom periodu zaposliti 15 do 20 radnika zanatskih zanimanja sa teritorije naše opštine, s obzirom da se radi o poslovima investicionog održavanja objekta, krovova i fasada - rekao je Božović.

On je dodao da novoosnovane javne ustanove poput Kulturnog centra i Sportsko-rekreativnog centra Istočna Ilidža u prvom periodu neće zapošljavati veći broj radnika, te da će novoimenovani direktori imati zadatak da uspostave ove ustanove, te nakon toga će preuzimati poslove iz svoje nadležnosti.

Na samom početku sjednice SO Istočna Ilidža sa dnevnog reda povučene su tačke koje se odnose na osnivanje Turističke organizacije opština Istočna Ilidža, jer je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se osporava osnivanje TO "Pale", uz obrazloženje da je u oblasti turizma nadležan Grad Istočno Sarajevo, a ne opština Pale.

Božović je obrazložio da će opština Istočna Ilidža sačekati zvanični stav Grada Istočno Sarajevo u pogledu ovog pitanja, te u slučaju da se, po osnovu odluke Ustavnog suda ponište i odluke o postojanju turističkih organizacija Trnova i Sokoca, neće nastaviti sa osnivanjem ovakve organizacije u Istočnoj Ilidži.

Odbornici su danas usvojili i pet regulacionih planova koji se odnose na ukupnu površinu od 35 hektara građevinskog zemljišta na području Istočne Ilidže, čime se prema riječima načelnika Božovića, podiže vrijednost parcela i stvaraju uslovi za investiranje i gradnju stambeno-poslovnih objekata.

- Regulacioni plan "Dobrinja jedan - Hrastovi" se odnosi na donošenje plana kojim će biti definisan objekat budućeg doma zdravlja i predškolske ustanove - rekao je Božović i dodao da je to prvi, neophodni korak rukovodstva opštine, da bi se u narednom periodu ušlo u investicije.

Na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija o studiji izvodljivosti formiranja JKP "Vodovod i kanalizacija" na području Istočne Ilidže.

Mogućnost formiranja ovog preduzeća u Istočnoj Ilidži naišla je na veliki interes javnosti u proteklom periodu, posebno zbog sve većeg problema u vodosnabdijevanju na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

S tim u vezi, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić uputio je dopis načelniku Božoviću u kojem je zatraženo zvanično izjašnjenje u pogledu namjera o osnivanju vodovodnog preduzeća za Istočnu Ilidžu. 

Na današnjoj sjednici Skupštine jednoglasno su usvojeni zaključci, u kojima se navodi da će načelnik Božović biti u mogućnosti da adekvatno odgovori na pomenuti dopis nakon što se načelnik Katić, kao predsjednik Skupštine akcionara JKP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Sarajevo, izjasni u pogledu toga da li postoji spremnost da se promijeni postojeća vlasnička struktura kapitala JKP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Istočno Sarajevo, te upišu akcije na Opštinu Istočna Ilidža, u skladu sa prihodima, brojem potrošača i knjigovodstvenom vrijednosti osnovnih sredstava i spremnost da se izmijene osnivački akti preduzeća, kojima će se Opštini Istočna Ilidža obezbijediti učešće u upravljačkoj strukturi kroz nadzorni odbor i upravu preduzeća. 

Od odgovora na pomenuta pitanja zavisiće budući stav Opštine Istočna Ilidža u pogledu osnivanja JKP "Vodovod i kanalizacija".

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital! Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO) Film o doktoru Laziću – trajni podsjetnik na hirurga "napaćenog srpskog naroda" (FOTO)
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 35m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 17m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    20h 45m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    19h 36m
    0
  • Mladić izboden nožem u parku!
    23h 39m
    0